alltid söka sanningen

Alltid söka sanningen: Vad är sant egentligen?

I en tid där gränserna mellan sanning och fiktion alltmer suddas ut, tar UR:s nya serie ”Alltid söka sanningen” sig an uppdraget att skärpa barns kritiska blick. Med ämnen som sträcker sig från zombiepandemier till UFO-invasioner, väcker serien frågan: Vad är sant egentligen?

Alltid söka sanningen är namnet på en förening som går sin väg i jakten på sanningen. Det är också namnet på det program som föreningen sänder varje vecka och som handlar om allt från zombiepandemier till UFO-invasioner. Ordförande Kjelle är inte nöjd med medlemmarnas research och källkritik. Han försöker få dem på bättre tankar med goda exempel på trovärdiga källor, men medlemmarna vill mest fika.

–Jag tror och hoppas att målgruppen kommer tycka att den är rolig, underhållande, intressant och lärorik. Det finns något för alla eftersom den innehåller så många olika berättarformer som drama, sketcher, fakta, intervjuer och reportage. Allt med syftet att berätta om källkritik och källtillit, säger Mikaela Périer, producent och manusförfattare.

Desinformation och propaganda

Syftet med serien är att eleverna ska kunna skilja mellan olika sorters källor och öka deras förståelse för mediernas olika funktion. De ska också få förmåga att känna källtillit till trovärdiga källor. Dessutom vill serien bidra till att eleverna utvecklar sitt kritiska och analytiska förhållningssätt till reklam och kommersiella budskap.

– Jag hoppas att eleverna efter att ha sett serien ska kunna se skillnad på olika sorters källor och information. Samt att de ska få större förståelse för mediernas många olika funktioner, fortsätter Mikaela Périer.

Är det sant?

Alltid söka sanningen är en del av UR:s storsatsning mot mediekunnighet under 2024. Serien kommer även att ersätta UR-klassikern Är det sant? som bygger på att nyhetsankaret Anna Ankare får lära sig varför det är så viktigt att vara källkritisk. Reportern Jenny Josefsson går på en riktig journalistnit när hon missar källkritiken och gör ett nyhetsinslag som bygger på illvilliga rykten. Är det sant? lämnar UR Play den 10 juni.ni.

–Jag ville förmedla ett hopp om att det faktiskt finns källor att lita på och att det alltid är viktigt att ta reda på fakta. Annars kan man inte fatta bra beslut för sitt eller andras liv. Även om den fullkomliga sanningen är svår att få fram så ska man alltid eftersträva att komma så nära den man kan. Man ska alltid söka sanningen! avslutar Mikaela Périer.

Alltid söka sanningen har premiär på UR Play den 18 april.

Fler artiklar