Bild för tv-serien Seniorsurfarna och radioprogrammet Småsagor.

Dubbel vinst för UR på New York Festivals

Seniorsurfarna säsong 2 tar hem brons i New York festivals Film and TV Awards. Småsagor får samma placering, bronspriset, i Radio Awards.

Båda priserna delades ut under årets upplaga av New York-festivalen, den 26 april, där produktioner från hela världen deltar.

— Digital kunskap kan bryta ensamhet och motverka isolering. Med Seniorsurfarna vill vi inspirera fler att våga sig på nya saker. För det krävs både mod och tålamod. Vi är väldigt tacksamma över att en internationell jury valt att sätta fokus på detta och belöna allt hårt arbete av alla dem som är inblandade i den här produktionen, säger Fredrik Quistbergh som är exekutiv producent för Seniorsurfarna på UR.

Från vänster i bild ser vi Johan Rabaeus, Carl Jan Granqvist, Arja Saijonmaa, Siw Malmkvist och längst bak programledaren Kattis Ahlström från Seniorsurfarna säsong 2. Foto: Adam Göransson/ UR.

Seniorsurfarna var det enda svenska bidrag som gick vidare till finalen i årets upplaga av New York Festivals Film and TV Awards och vann bronsplatsen i kategorin underhållande program med utbildande inriktning. Även på hemmaplan har serien varit mycket populär och nominerats till tv-priset Kristallen två gånger i kategorin Årets Livsstilsprogram. Säsong två av Seniorsurfarna har en särskild inriktning på hur vi kan kommunicera med varandra online. Hur genomförs ett videosamtal? Hur kan vi hålla kontakt med nära och kära digitalt? I säsong tre av Seniorsurfarna ligger fokus på bland annat digital delaktighet och hur vi kan använda internet för att stärka demokratin.

— Sverige har en lång tradition av barnlitteratur som inte väjer för tunga ämnen. Jag är stolt över att vårt program uppmärksammats och hoppas att det ska ge tröst och mening till både barn och vuxna lyssnare. Det känns extra viktigt i den tid vi lever i nu att berätta från hjärtat och att göra meningsfulla produktioner och det var något som genomsyrade arbetet både med sångerskan och skådespelaren Lisa Nilsson och musikern Johan Ölund, säger Tove Jonstoij projektledare på UR.

Sagan Sången från andra sidan havet ur serien Småsagor. Foto: UR.

I serien Småsagor lyfter UR fram den svenska bilderboksskatten och erbjuder barn levande, musikaliska och ljudrika barnradioproduktioner i ögonhöjd med målgruppen. Det bronsvinnande programmet Sången från andra sidan havet av Emma Virke är en barnbok om en flykting från ett krig som kommer till ett främmande land, där hon inte kan språket. Men hon har en flöjt och hon träffar musiker som hon kan spela med och det gör henne mindre ensam. Berättelsen ger hopp och visar hur det mänskliga mötet kan vara livsavgörande för en utsatt person. Kategorin för vinsten är Ljudböcker, bästa ljudbok för barn, i festivalens Radio Awards.

Till årets festival var även UR:s Bildningsbyrån – tänka mot strömmen och programmet Ben Mhenni – revolutionsbloggaren nominerat i Radio Awards och kategorin Historisk dokumentär.

New York Festivals är ett internationellt pris som uppmärksammar världens bästa radio. Priset har funnits sedan 1957.

Streama Seniorsurfarna säsong 2 på UR Play
Streama sagan Sången från andra sidan havet på UR Play

Fler artiklar