Kompisarna i klassen när Djuren på Djuris börjar skolan

Nya vänner och utmaningar när Djuren på Djuris börjar skolan 

I en glänta i skogen ligger världens bästa skola. Här går kompisarna Ull, Satsumas, Fiolin, Majs och Kazoo i förskoleklass. De har fått nya lärare, ny skolgård, nytt klassrum och många nya klasskamrater.

Förskoleserien Djuren på Djuris har både vunnit Kristallen för Årets barnprogram och lärt barn över hela Sverige mer om värdegrund och empati. Den nya serien Djuren på Djuris börjar skolan riktar sig främst mot barn i förskoleklassålder. 

Nya utmaningar och dilemman

I skolan möter de populära karaktärerna nya utmaningar och dilemman som många barn kan känna igen sig i. Programmens teman sträcker sig från grupptryck, mobbning och integritet till att sakna förskolan, nyttan med en kompissol och fördelen med att leka flera tillsammans. Ull, Satsumas och Fiolin får sällskap av de nya vännerna ugglan Majs och fjällräven Kazoo, och pedagogen Lonnie lämnar plats åt lärarna Bonnie och Janni

Inspiration och material i lärarhandledningen

Jobbar du i skolan? I seriens lärarhandledning läser du mer om den pedagogiska tanken bakom serien, får inspiration och tips på hur du kan jobba med avsnitten och hittar material till att skapa en egen kompissol. 

Fyra frågor till de nya figurerna i Djuren på Djuris börjar skolan

Majs är en av de nya kompisarna i Djuren på Djuris börjar skolan
Majs längtar efter att ha matte.
Majs, vad längtar du mest efter inför skolstarten?

– Att få leka! Och ha matte! Jag älskar siffror för det är enkelt. Och det är enkelt att leka också.

Bonnie, vilken blir din svåraste utmaning?

– Det svåraste för mig? Inget, jag är ju superpedagogen Bonnie! Nej, skämt åsido; det viktigaste för mig är att få alla i klassen att tycka om och respektera varandra och sig själva. Och har vi lite tur så lär de sig en bokstav eller två på vägen också.

Kazoo, vad är du mest orolig för?

– Alltså jag är inte orolig. Alls. Inte för något faktiskt. Någonsin. Men ooom jag skulle vara lite orolig så kanske det är för att bli ensam, på rasten och så. Men alltså bara lite orolig. Pytte.

Janni, vad är det bästa med att möta en helt ny klass?

– Det bästa är att jag lär mig något varje dag av de där små filurerna och det ska bli så spännande att se vilka det är som kliver in i klassrummet det här läsåret.

Kazoo i Djuren på Djuris börjar skolan
Kazoo är bara pyttelite orolig för att bli ensam på rasten.
Foto: Joanna Cielatkowska

Nya diskussionsklipp och musikvideos på UR Play

Förutom den nya serien Djuren på djuris börjar skolan finns även avsnittens musikvideos som separata program på UR Play. Du hittar också åtta korta klipp med seriens karaktärer som kan användas för att starta en diskussion. Den serien heter Djuren på Djuris börjar skolan – vara kompisar, och handlar om vanliga vardagsdilemman som till exempel hur man visar hänsyn, bjuder in till lek eller sätter stopp.

Streama Djuren på Djuris börjar skolan, Djuren på Djuris börjar skolan – vara kompisar och Djuren på Djuris börjar skolan – musikvideos på UR Play!

Fler artiklar