Matematikserien Coolaste kojan motiverar med kreativa drömbyggen

Hjälp dina elever i årskurs 4-6 att förstå varför de har nytta av kunskaper inom former, vinklar, area och procent.

Nu kommer serien Coolaste kojan – en lagtävling som gör matematik både konkret och spännande.

Tolvåriga Maja står på en sandstrand och sågar till en skyltstolpe. Hon är en av sex deltagare i Coolaste kojan, matematikserien där två lag med hjälp av professionella hantverkare tävlar om vem som kan bygga den bästa och mest uppfinningsrika kojan.

Längs vägen utvecklar lagmedlemmarna sina matematiska kunskaper och omsätter dem i praktiken. Byggandet varvas med tävlingsmoment där lagen ska lösa kluriga matematikproblem. Innehållet i avsnitten är kopplat till läroplanen i matematik för årskurs 4-6 och alla teman utgår från det centrala innehållet. Syftet med serien är att visa vad matematik kan användas till.

Maja i lag Sjöbusarnas strandkoja. Foto: Gabriel Berg

Maja visar upp den färgglada stommen av en strandkoja. Bygget är hemvist för lag Sjöbusarna

—  Vi mätte upp för lite rep till staketet och lärde oss att man alltid ska ta lite extra så det räcker, säger lagkamraten Vida.

Längre in i skogen håller lag Skogstokarna på med golvet till sin kojas övervåning och målar väggarna i orange och grönt. 

—  Det började inte så bra. Vi kom inte överens och hamnade efter i byggandet. Men nu har vi en bra laganda och vann faktiskt den senaste tävlingen! berättar deltagaren Molly.

En cool skogskoja växer fram. Foto: Gabriel Berg

Mot slutet av inspelningen kommer en expertjury att kora en vinnarkoja. Lagkompisen Dilan visar ett av Skogstokarnas trumfkort. 

— Kolla här, vi har byggt en hemlig lucka för snacks och dricka. Det tror jag juryn kommer gilla!

Dilan och Thor i lag Skogstokarna mäter och räknar. Foto: Gabriel Berg

Lärare som själva undervisar i matematik har varit med och utformat programmens olika moment och svårighetsnivå.

— Vi har sett att många lärare på mellanstadiet saknar matematikprogram som handlar om problemlösning och vad man använder matematik till i vardagen, och som visualiserar matematiska resonemang. Vi tror att Coolaste kojan kan ge förståelse kring vikten av att samarbeta och att det inom matematik finns många olika lösningar på problem. Genom att titta och lyssna vill vi ge eleverna en djupare förståelse för varför matematik är viktigt och roligt!

Lisa Hellström, pedagogisk redaktör på UR.
Isabelle McAllister är programledare för Coolaste kojan. Foto: Gabriel Berg

En bit bort från kojbyggena förbereder seriens programledare, byggprofilen Isabelle McAllister, inför dagens tävlingsmoment. 

—  Idag ska det handla om talföljd. Det lag som vinner får en studsmatta till sitt kojbygge. Men det vet de inte om än, säger Isabelle.

Kojbyggena varvas med spännande tävlingsmoment. Foto: Gabriel Berg

Isabelle konstaterar också att de byggutmaningar som lagen stöter på är perfekta tillfällen att lära sig mer om matematik. 

—  Jag tror aldrig att jag själv har byggt någonting utan att det blir fel. Men då blir det problemlösning, och det är det som är roligt! 

God stämning mellan lagen i Coolaste kojan. Foto: Gabriel Berg

Deltagarna i de båda lagen är trots den tuffa konkurrensen helt överens om en viktig sak: 

—  Matte är något man använder hela tiden, men ibland utan att tänka på det. 


Coolaste kojan publiceras på UR Play den 19 januari 2023. Till serien kommer det även att finnas en lärarhandledning som berättar mer om hur serien kan användas i undervisningen. 

Titta på serien Coolaste kojan på UR Play

Fler artiklar