UR tipsar: Den ultimata läslistan för varje årskurs 

UR har samlat tips för att skapa läslust och motivera dina elever till läsning. Våra program kan användas som komplement till din undervisning och flera av dem har lärarhandledningar.

Enligt Pisa-rapporten, som släpptes den 5 december 2023, sjunker svenska elevers läsförståelse. Denna nedgång i läsförståelse är särskilt bekymmersam i en tid där informationsflödet är större än någonsin och där förmågan att kritiskt granska och förstå text blir alltmer avgörande. Det understryker behovet av effektiva strategier och pedagogiska verktyg för att vända denna trend. Därför har UR samlat en rad lästips för olika årskurser. Denna praktiska guide, som sträcker sig från förskoleklass till gymnasiet, siktar på att utveckla sin läsförståelse och njuta av lärandets glädje. Skapa läslust hos eleverna med hjälp av våra program! 

Lästips för årskurs F–3 

Livet i Bokstavslandet

Tre säsonger

ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för dig som är på väg att knäcka läskoden, och för dig som precis har knäckt den. Sketcherna bygger på pedagogiska moment och är fulla av humor, lekfullhet, kunskap och musik. Lär dig allt från att känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, till att kunna känna igen och skapa rim.

Monstret Frank

Uppläsningar och dramatiseringar

Det är sommarlov, och Frank fyller nio år. Trots att mamma och pappa har ordnat med tårta och lekar kommer inga kamrater till kalaset. Endast tanten Alice, grannen, dyker upp med sin lilla hund Uffe. När Frank ger tårta till Uffe, händer något oväntat – hunden biter Frank i fingret av misstag. Trots att det inte gör ont, glömmer Frank händelsen snabbt. Men detta bett blir starten på ett hisnande äventyr, något riktigt märkligt som Frank aldrig kunnat ana.

Läs och skriv med Ylva

Läsning och skrivande

Hundratals barn runt om i Sverige har varit med och skrivit sagor som de tillsammans med Ylva läser upp, reflekterar över och samtalar om. Dessutom innehåller avsnitten olika skriv- och lästips från Ylva själv, vilket hjälper eleverna att utveckla sitt skrivande och läsande samtidigt som de tränas i att analysera och reflektera över texter.

Frallan är bäst!

Uppläsningar och dramatiseringar

Frallans familj består av: Frallan, mamma och mormor. De träffas nästan varje dag och gör saker ihop. Frallan och hennes mamma älskar att tävla. Och att vinna. De tävlar mot varandra i olika grenar som de turas om att hitta på. De är noga med reglerna, till exempel får den som förlorar inte bli sur. Det är en svår regel. Mormor är domare och ser till att reglerna följs. En vardagshistoria om lek, bus och tävling över generationerna uppläst av Katharina Cohen. 

Lästips för årskurs 4–6

Alex Dogboy

Utanförskap och fattigdom

Berättelsen är baserad på verkligheten och handlar om pojken Alex, som lever på gatan i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Alex är tio när han börjar ett liv som gatubarn. Vardagen är tuff, farlig och ensam. Men en dag, när han letar skräp på landet största soptipp, förändras hans liv. Alex hittar en hundvalp i en kartong.

Läsbubblan

Två säsonger

Lär er ord och begrepp i det svenska språket på ett lekfullt sätt! Här får tre barn samarbeta för att lösa olika språkutmaningar. Iris, en språkrobot, kan förklara de svåraste orden. Serien vill göra det enklare för barn att närma sig och förstå skönlitterära texter.

Nattkorpen

Historia, uppläsningar och dramatiseringar

En dramatiserad uppläsning av Johan Rundbergs prisbelönta roman som ger en inblick i hur livet kunde se ut för barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. En spännande berättelse som kan väcka läslust såväl som nyfikenhet för ämnet historia.

Döden på ishavet

Informationssökning och källkritik

En solig dag lämnar den vita segelbåten S/Y Inez Göteborgs hamn. Ombord finns fem personer, tre ungdomar och två vuxna. Ungdomarnas uppgift är att vlogga om sina upplevelser och väcka uppmärksamhet kring de smältande polarisarna. Några veckor senare hittas båten i ett bedrövligt skick öster om Svalbard. Och på båten är de bara tre personer kvar ombord.

Drakskeppet

Historia

Drakskeppet handlar om en ung flickas kamp för att överleva i ett nytt land, en erfarenhet som många kan identifiera sig med. Dessutom beskriver boken skillnader i människors livsvillkor och ger eleverna kunskap om livet under vikingatiden. Denna insikt kan i sin tur väcka nyfikenhet även för ämnet historia.

Lästips för årskurs 7–9

Boktrailern

Litteraturhistoria, SVA och författarporträtt

Har du svårt att börja läsa skönlitteratur? Här introduceras eleverna till skönlitterära verk i olika genrer via kända profiler. 

Orka plugga – Lässtrategier

Studieteknik och läsning

Lärare och elever ger tips på hur du kan plugga bättre. Du får del av strategier för att förstå det du läser, för att komma ihåg glosor och minnas det du behöver inför prov. Du får också veta varför det är viktigt att sova, äta ordentligt och inte stressa.

Pluggkoden

Strategier för läsning

Med hjälp av Noah och läraren Martin får vi tips på strategier att använda innan man läser, under läsningen och efter att man läst. Det innefattar bland annat att avkoda boken, plugga i korta pass, förhöra sig själv, anteckna, göra tankekartor och förbereda en muntlig redovisning. 

Boknyckeln

Litteraturvetenskap, SVA och läsning

Läsambassadören Nioosha Shams brinner för att engagera unga och väcka läslust. Ta del av hennes bästa tips på hur du lättare kan kliva in i böckernas värld och faktiskt börja läsa. Hon ger också tips på hur du tar dig vidare när boken känns svår.

Lästips för gymnasiet

Läsglappet

En dokumentärserie om vikten av läsning

Fyra av fem gymnasie- och högstadielärare oroar sig över sina elevers bristande läsförståelse, visar UR:s nya undersökning. Kan det på sikt bli ett demokratiproblem? Lärare och forskare beskriver läget och berättar om orsaker, konsekvenser och vägar framåt.  

Svenska förklarad

Litteraturhistoria och författarporträtt

Sveriges toppexperter presenterar litterära epoker, författare och dialekter i korta avsnitt, inklusive historiska och kulturella kontexter. Varje program, under 20 minuter, slutar med en sammanfattning och är anpassat till gymnasiesvenska, fungerande både som introduktion och översikt. 

Förstå genom Selma Lagerlöf

Historia, litteraturhistoria och författarporträtt

Med Selma Lagerlöf utforskar vi en resa från öknen till Jerusalem, dyker in i skräcklitteraturens värld, och utforskar svensk stumfilms internationella framgång. Vi jämför de stora förändringarna under 1800-talets slut med vår tid, och får med Selmas upplevelser insikt i livs-, kultur- och samhällsförändringar då och nu. 

Tips till lärare: På Bokmässan 2023 valde UR att fokusera uteslutande på föreläsningar som rör skolan, särskilt inom ämnet Medie- och informationskunnighet (MIK) samt läsning. 

Fler artiklar