UR:s program på Bokmässan 2021

Ta del av UR:s seminarier under årets Bokmässa.

Vikten av att ha källkoll står i fokus när UR arrangerar tre olika seminarier på årets Bokmässa inom ramen för demokratispåret. UR:s vd Sofia Wadensjö Karén deltar och Katarina Graffman, dr i antropologi och författare, leder samtalen som direktsänds på Bokmässan Play och spelas in av UR Samtiden för UR Play. Du hittar oss dessutom på den digitala mässan, Bokmässan Deals.  

Våra seminarier

Hur många åsikter tål demokratin?

23/9 kl. 12.30–13.00 
Yttrandefriheten i Sverige och flera västerländska demokratier är vidsträckt men var går gränsen för vad man får uttrycka? Hur värnar vi ett öppet demokratiskt samtal där alla röster får komma till uttryck utan att vissa grupper hängs ut och förtalas? Vad har medier för ansvar för att hålla debatten öppen och fri?

Medverkande: Sofia Wadensjö Karén, Brit Stakston, mediestrateg och författare, Casper Opitz, medieombudsmannen.

Techjättarna – både hot och tillskott till åsiktsbildningen

23/9 kl. 14.30–15.00 
Digitaliseringen och utvecklingen av sociala medier har öppnat upp för att ett större antal röster kan komma till tals, men det har också lett till en hårdare samtalston. Bör de stora plattformarna som Facebook och Google ta samma ansvar som mediebolagen vad det gäller det innehåll som sprids på plattformarna? Hur skulle det i så fall påverka det demokratiska samtalet?

Medverkande: Petra Wikström-Van Eemeren, Director of Public Policy, Schibsted, Alexander Norén, tech-korrespondent SVT och Sofia Wadensjö Karén.

När rykten och osanningar haglar – hur står vi emot?

24/9 kl. 14.30–15.00 
När nyheter, åsikter och rykten finns i ett ständigt flöde, bara ett klick bort, kan det ibland vara svårt att veta vad som är sant och vem man kan lita på. Hur påverkas det demokratiska samtalet av ryktesspridning och desinformation? Och hur kan samhället och den enskilda individen rusta sig för att stå emot?

Medverkande: Irene Christensson, MSB, Mattias Beijmo, författare, föreläsare och digitaliseringsexpert och Sofia Wadensjö Karén.

Fler artiklar