Nya klimatkämpar och hållbara utmaningar!

Fyra svenska kändisar tar tillsammans steget mot ett hållbart liv i nya säsongen av Klimatkampen, ledd av Mark Levengood och klimatpsykologen Kata Nylén.

Programmet där fyra kända svenskar flyttar in på en ekogård och lär sig leva mer klimatsmart är tillbaka. I säsong två av Klimatkampen träffar vi skådespelarna Julia Dufvenius, Ellen Bergström och Dragomir Mrsic, och radio- och tv-profilen Farao Groth. Under fem dagar blir de utmanade i att tänka nytt kring hållbarhet och miljötänk, allt under ledning av Mark Levengood.

– Vårt klimat står inför enorma utmaningar om vi ska klara av att rädda vår planet, men nu ska vi inte klimatstressa. Allt ansvar ligger naturligtvis inte på den enskilda individen, men det spelar faktiskt jättestor roll vilka val vi gör i vår vardag, säger Mark Levengood. 

Coachning med klimatpsykolog

Nytt för denna säsong av Klimatkampen är att Mark har klimatpsykologen Kata Nylén till sin hjälp. Kata coachar deltagarna genom sina hållbarhetsresor: Hur de kan möta sina tankar och lindra sina dåliga samveten när det kommer till deras klimatavtryck. Hon hjälper dem också att hitta sätt att ta små steg mot stora förändringar.

En som får guidning av klimatpsykologen är Farao Groth. Han älskar sin bil och han älskar ännu mer att flyga. Att skära ner på transportutsläpp ger en positiv klimatpåverkan, men kanske finns det också hälsorelaterade fördelar? För ett och ett halvt år sedan fick Farao en stroke som gav honom en stor tankeställare när det kommer till sin egen livsstil. Under seriens gång blir han påmind om att hitta tillbaka till den livsstilen på ett långsiktigt och enklare sätt.

 – Den här veckan har gett mig mycket kunskap om vad som behöver göras och motivation till att göra det också, för så svårt är det inte. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Farao Groth.

Nya klimatsmarta vanor i vardagen

Varje avsnitt tar upp ett nytt område inom hållbar utveckling och klimatsmarta val, som ger deltagarna nya lärdomar om allt ifrån matsvinn till sopsortering. De får jämföra klimatavtryck, tänka nytt kring sin konsumtion, hjälpas åt att ställa om sin vardag och tillsammans hitta nya vanor som ger ringar på vattnet.

– Jag har tyckt att det varit läskigt att tänka på klimatet, det känns lite övermäktigt på något sätt. Men nu känner jag mig redo att göra en förändring, säger Ellen Bergström.

I Klimatkampen blir vi inspirerade till att göra skillnad för en mer hållbar värld. Följ de fyra deltagarna på deras underhållande och lärorika resa mot en mer klimatsmart vardag.

Se alla avsnitt ur Klimatkampen säsong 2 på UR Play! 


Mer från UR:s utbud inom Hållbar utveckling!

Klimatförändringarna och hållbar utveckling är två av vår tids största utmaningar. Därför satsar vi på UR stort på program som handlar om hållbar utveckling och klimatkrisen. På UR Play hittar du alla våra serier men också massvis med inspiration för hur vi tillsammans kan göra skillnad för klimatet!

Här på UR.se kan du läsa mer om vårt fokusområde Hållbar utveckling, vårt programutbud med tillhörande lärarhandledningar och annat underlag. Vill du själv anta egna klimatutmaningar eller mäta hur klimatsmart du är? Här har vi samlat några exempel på vad du kan hitta hos oss:

Fler artiklar