Bild från inspelningen av Klimatkompiskalaset tillsammans med Farah Abadi. Foto: Jose Calvente

8 000 klimatkompisar firades i Klimatkompiskalaset

Klimatkompis 2023 har äntligen gått i mål! Klimatkompisar landet över firade årets resultat i ett livesänt kalas med programledare Farah Abadi.

I fyra veckor har klimatkompisar från hela landet spanat, spårat och förändrat i Klimatkompis – den stora plastutmaningen, som pågick mellan den 18 september och 18 oktober. Tillsammans har närmare 8 000 klimatkompisar från hela Sverige återvunnit 4 892 påsar med plast, hittat 25 013 plastprodukter som kan återanvändas och kommit på över 2 648 plastförändringar.

— Det har verkligen varit fantastiskt kul att se alla elevers kreativitet och engagemang i årets Klimatkompis, säger Madelen Sjöberg, exekutiv producent på UR.

Festligt firande i det stora Klimatkompiskalaset

Klimatkompis avslutades med det traditionsenliga Klimatkompiskalaset, livesänt från UR:s studio med elever från Utsäljeskolan i Huddinge i publiken. Här firades alla klimatkompisar med inspirerande reportage, ett quiz i plastkunskap och roliga överraskningar i studion. Och inte minst så presenterade programledare Farah Abadi årets resultat.

— Tack till alla lärare för att ni engagerat era elever! Det är så fint att man gjort någonting både för naturen men också i klassen, säger Farah Abadi.

Bildspel från inspelningen av Klimatkompiskalaset med elever från Utsäljeskolan.
Foto: José Calvente

Reportage med klimatkompisar landet över

Under kalaset visades även spännande reportage från klasser runtom i landet som berättade hur de löst uppdragen. Skepptuna skola från Sigtuna demonstrerade hur man gör bivax-dukar, och tredjeklassarna från Gäddeholmskolan i Västerås visade upp sin ljusslinga gjord av plastflaskor.

På Lugnets skola i Stockholm resulterade uppdraget Förändraren i en stor plastorkester, där eleverna spelade och sjöng låten ”Säg mig var du står” av Carola Häggkvist för föräldrar och lärare. Klassens konsert nådde ut i media och ända till sångerskan själv, som skickade en personlig hälsning till klimatkompisarna.

Se hela sändningen från Klimatkompiskalaset UR Play!

Klimatkompis fortsätter!

Nu är Klimatkompis över för i år men det slutar inte här! Du som lärare kan fortfarande låta dina elever anta utmaningen och tillsammans lära er mer om plast och hur man tar hand om vår miljö. Titta på uppdragen Spanaren, Spåraren och Förändraren, dansa Klimatkompisdansen och använda materialet ur grafikpaketet för att hålla ett eget Klimatkompiskalas!

Foto: José Calvente


Klimatkompis är en satsning för årskurs 3:or i hela Sverige som gör det enkelt och roligt att jobba med hållbar utveckling och de globala målen i klassrummet. Aktiviteten består av tre olika uppdrag som eleverna löser tillsammans – Spanaren, Spåraren och Förändraren. Temat för Klimatkompis 2023 är plast och utmaningen pågick mellan 18 september och 18 oktober. Allt material till Klimatkompis finns på ur.se/klimatkompis.

Fler artiklar