Var med och skapa historia – din klass kan bli årets skaffare!
Nu har du och din klass chansen att vara med och berätta om era liv. Ni har möjligheten att vinna priset ”Årets skaffare” 2024.
UR och Nordiska museet vill väcka historiemedvetenhet hos barn och inspirera dem att berätta om sina liv. I minnessamlingen ”Mitt liv” kan klasser över hela Sverige delta genom om att dela med sig av berättelser om sin vardag. Dessa berättelser kommer en dag att hjälpa människor att förstå vår nuvarande tid. UR och Nordiska museet utser ”Årets skaffare” och priset går till två klasser. Dessa klasser har utmärkt sig genom att dokumentera och bevara sin samtid för framtiden.
Guide: Så här kan ni göra för att bli Årets skaffare!
Om serierna ”Jakten på den glömda historien” och ”Hälsning till framtiden”
Minnet och Glömskan är varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. Nu har Glömskan vuxit sig starkare än någonsin tidigare. Människorna är på väg att glömma sin historia. Därför kallar Minnet in flickan Fabella som lever i nutiden. Hon blir utvald som Skaffare. Hon ska resa i tiden, genom faror och utmaningar, för att samla in barns berättelser.

Under sin tidsresa stöter Fabella först på Sofia, som befinner sig i en hjärtskärande situation: hennes lillasyster Karin ligger på dödsbädden, drabbad av en sjukdom. Om detta hade ägt rum vid en senare tidpunkt, skulle penicillin kunna bota Karin. Men tragiskt nog är året 1890, en tid då penicillin ännu inte har upptäckts, och därmed finns ingen bot för Karins sjukdom.Hon träffar den judiska flickan Mirjam som flytt undan nazisterna i Tyskland och nu behöver ett pass som visar att hon får stanna i Sverige. Dessa barns berättelser samlas in av Fabella – för att de ska bevaras och inte glömmas bort.
Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien. Radioserien Hälsning till framtiden följer upp de cliffhangers som Fabella lämnar efter sig när hon skaffat ett minne och lämnar barnen och deras fortsatta livsöden i dåtiden.

Serien tar upp barns rättigheter, fattigdom, bristande tillgång till utbildning och hälsovård som några av sina teman. Under seriens gång skildrar den också rösträtt, diskriminering, barns utsatthet och flykt, miljö och hållbar utveckling, identitet samt normer och kultur. Dessutom presenterar den historieämnet och historieskrivningen, allt ur barnens perspektiv.