Hem / Aktuellt / Var med och skapa historia – din klass kan bli årets skaffare!

Var med och skapa historia – din klass kan bli årets skaffare!

Nu har du och din klass chansen att vara med och berätta om era liv. Ni har möjligheten att vinna priset ”Årets skaffare” 2024.

UR och Nordiska museet vill väcka historiemedvetenhet hos barn och inspirera dem att berätta om sina liv. I minnessamlingen ”Mitt liv” kan klasser över hela Sverige delta genom om att dela med sig av berättelser om sin vardag. Dessa berättelser kommer en dag att hjälpa människor att förstå vår nuvarande tid. UR och Nordiska museet utser ”Årets skaffare” och priset går till två klasser. Dessa klasser har utmärkt sig genom att dokumentera och bevara sin samtid för framtiden.

Guide: Så här kan ni göra för att bli Årets skaffare!

  • På UR Play finns tv-serien Jakten på den glömda historien och radioserien Hälsning till framtiden, inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. Serierna visar att alla är en del av historien och inspirerar barn till att berätta sina egna historier. Båda är gjorda för barn i årskurs 3–6 och kan användas i till exempel SO och svenska. Börja gärna med att låta eleverna titta eller lyssna på något av avsnitten.

  • I lärarhandledningen på UR Play finns övningen Min dag. I den får eleverna skildra en vanlig dag i sina liv i kronologisk ordning i text och/eller foto/film, eller genom att rita, göra en serie eller spela in en podd. Fortsätt med att låta eleverna göra övningen.

  • Gå in på sajten minnen.se/mittliv och följ instruktionerna där.

  • Klart! Nu har dina elever skrivit historia. Och ni har chansen att bli ”Årets skaffare”.

Om serierna ”Jakten på den glömda historien” och ”Hälsning till framtiden”

Minnet och Glömskan är varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. Nu har Glömskan vuxit sig starkare än någonsin tidigare. Människorna är på väg att glömma sin historia. Därför kallar Minnet in flickan Fabella som lever i nutiden. Hon blir utvald som Skaffare. Hon ska resa i tiden, genom faror och utmaningar, för att samla in barns berättelser.

Fabellas färd till 1890 i serien Jakten på den glömda historien

Under sin tidsresa stöter Fabella först på Sofia, som befinner sig i en hjärtskärande situation: hennes lillasyster Karin ligger på dödsbädden, drabbad av en sjukdom. Om detta hade ägt rum vid en senare tidpunkt, skulle penicillin kunna bota Karin. Men tragiskt nog är året 1890, en tid då penicillin ännu inte har upptäckts, och därmed finns ingen bot för Karins sjukdom.Hon träffar den judiska flickan Mirjam som flytt undan nazisterna i Tyskland och nu behöver ett pass som visar att hon får stanna i Sverige. Dessa barns berättelser samlas in av Fabella – för att de ska bevaras och inte glömmas bort.

Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien. Radioserien Hälsning till framtiden följer upp de cliffhangers som Fabella lämnar efter sig när hon skaffat ett minne och lämnar barnen och deras fortsatta livsöden i dåtiden.

Mirjams historia från 1939 i serien Hälsning till framtiden

Serien tar upp barns rättigheter, fattigdom, bristande tillgång till utbildning och hälsovård som några av sina teman. Under seriens gång skildrar den också rösträtt, diskriminering, barns utsatthet och flykt, miljö och hållbar utveckling, identitet samt normer och kultur. Dessutom presenterar den historieämnet och historieskrivningen, allt ur barnens perspektiv.

Se Jakten på den glömda historien på UR Play

Lyssna på Hälsning till framtiden på UR Play

Fler artiklar