Dokumentärer på UR Play

Dokumentärer från UR: Vinterns bästa tips!

Ta del av UR:s berörande, spännande och intresseväckande dokumentärer och dokumentärserier.

Vintern är här och med den kommer längre kvällar och kyligare temperaturer. Vad passar då bättre än att krypa upp under filten och utforska världen genom fascinerande dokumentärer?

I den här artikeln kommer vi att ta dig med på en resa genom några av de mest berörande och spännande dokumentärer som vi har att erbjuda. Oavsett om du är intresserad av att fördjupa dig i läskrisen, utforska historiska händelser eller reflektera över samhällsfrågor.

Dokumentärer på UR Play

Läsglappet

Läsförståelse och läsutveckling


Fyra av fem gymnasie- och högstadielärare oroar sig över sina elevers bristande läsförståelse, visar UR:s nya undersökning. Kan det på sikt bli ett demokratiproblem? Lärare och forskare beskriver läget och berättar om orsaker, konsekvenser och vägar framåt.

Bara jag kan höra

Barn till döva föräldrar


Vi träffar tre hörande tonåringar som har växt upp med döva föräldrar i amerikanska mellanvästern. Tillsammans med andra unga med liknande uppväxt åker de på läger och njuter av gemenskapen med andra CODA (Children of Deaf Adults). Vi får även en inblick i deras vardagsliv där de strävar efter att passa in bland både hörande och döva.

Relationer i kontrasternas Afrika

Könsroller och sexualitet


Vi besöker Senegal, Elfenbenskusten och Demokratiska republiken Kongo, där synen på kärlek och sex slits mellan modernitet och uråldriga traditioner. Här möter vi kvinnor som kämpar för jämställdhet, men även barn som blivit bortgifta och män som förklarar varför det är bra med flera fruar.

Drömmar inför döden

Döden och psykologi


Vilken betydelse har drömmar och visioner i livets slutskede? För det första, i ett forskningsprojekt på ett hospis i USA delar patienter med sig av sina drömmar inför döden. Dessutom, i drömmarna, som de upplever som verkliga, får många besök av sina döda anhöriga som kommer med tröst, försoning och kärlek.

Pappadrömmar

Fadersrollen och sociala frågor


Fyra pappor om den kärlek och de utmaningar som kommer med föräldraskapet. Komikern Jonathan Rollins lär sina barn att cykla, pratar med dem om deras kulturella bakgrund och funderar över när och hur han ska prata med dem om rasism. Samuel berättar om att känna sig otillräcklig som pappa. Sayed hoppas att hans barn ska få stanna i Sverige. Och Delcio delar med sig av hur det är att inte alltid kunna skydda sina barn.

Streama våra spännande dokumentärer!

Fler artiklar