Bild på Jack Werner, Edwin Safari och Åsa Larsson

Start för Källkoll USA-valet med Åsa Larsson och Jack Werner

Idag är det premiärstart för en specialproducerad serie om det stundande valet i USA.

Källkoll USA-valet leds av journalisterna och källkollarna Åsa Larsson och Jack Werner tillsammans med programledarkollegan Edwin Safari.

– Det är redan en minst sagt rörig informationsmiljö i USA och det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till allt som sägs, inte bara för unga. Vi behöver prata mer om vilka aktörer det rör sig på den här arenan och vilka former som finns, både de faktiska kring amerikansk politik, men också kring informationsspridning. Fake news gjorde sitt stora genombrott förra valet 2016 och nu har vi en väldigt speciell sittande president och en pandemi ovanpå detta. Det ska bli väldigt spännande att få dyka ner i, säger Åsa Larsson, som till vardags jobbar med faktagranskarinitiativet Källkritikbyrån.

Källkoll USA-valet kommer gå på djupet i nyhetsflödet kring den amerikanska valrörelsen, titta närmare på virala snackisar, ge unga en inblick i amerikansk politik och undersöka hur stor betydelse presidentvalet har på omvärlden. Syftet är att ge elever på högstadiet och gymnasiet enkla verktyg att förstå sin omvärld och tips på hur de kan bli bättre på källkritik.

Serien publiceras två dagar i veckan på UR Play och UR:s Youtubekanal med start 14 oktober. Totalt produceras fem avsnitt under perioden fram till 5 november. Första avsnittet tar upp den politiska lögnens historia i USA. Alla avsnitten kommer att kompletteras med ett pedagogiskt material som stöttar arbetet med programmen i undervisningen.

Programserien Källkoll hade premiär våren 2020 under pågående coronapandemi, då med titeln Källkoll corona, och hade ett stort genomslag på både UR Play och Youtube under de fem veckor som serien producerades.

Se Källkoll USA-valet på UR Play

Fler artiklar