Hur förberett är Sverige? Ny serie om krisberedskap på UR
Vad innebär det egentligen att vara redo när krisen kommer? I UR:s nya serie Sverige, krisen och jag undersöker Kristoffer Ahonen Appelquist hur vi i Sverige förhåller oss till beredskap – både som individer och samhälle. Genom möten med experter, beslutsfattare och medborgare ges en bred bild av vår samtida krisberedskap.
Klimatförändringar, krig, cyberhot, pandemier och desinformation – listan över samhällsutmaningar växer. I takt med att oron ökar väcks också nya frågor om trygghet, tillit och ansvar. I Sverige, krisen och jag söker Kristoffer Ahonen Appelquist svar på hur väl rustade vi är att hantera kriser – praktiskt, känslomässigt och gemensamt.
– Jag ville förstå varför vi är så oroliga och om vi har anledning att vara det. Det här är min resa in i svensk krisberedskap, men också in i vår tids själ och nerver. Och lite av en översiktskurs i trix och fix för olika former av beredskap som var och en kan ha nytta av, säger Kristoffer Ahonen Appelquist.
Serien består av sex avsnitt där Kristoffer träffar experter, forskare, politiker och människor runt om i landet som reflekterar över sin egen och samhällets förmåga att hantera kriser. Från försvarsövningar och prepperkällare till samtal om vardagsoro och framtidstro – programmet skildrar krisberedskapens många dimensioner.
– Det är inte en domedagsvision, utan en folkbildande resa i ett Sverige där frågor om ansvar, förberedelser och gemenskap blir alltmer relevanta, säger Johan Rapaport Ronthén, exekutiv producent på UR.
Programmet syftar till att öka förståelsen för hur vi som samhälle och individer kan förhålla oss till en osäker framtid – och vilka verktyg som finns för att stärka vår beredskap.
Se trailern och alla avsnitt av ”Sverige, krisen och jag” på UR Play.