läsning och läslust - UR Play

Hur väcker vi barnens läslust?

Lär dig hur du som förälder kan inspirera och stödja ditt barns läslust. Jonna Bruce, skolbibliotekarie, delar sina bästa råd för att väcka och upprätthålla ditt barns intresse för böcker.

I en tid där digitala skärmar och smartphones ständigt konkurrerar om våra barns uppmärksamhet, är det en utmaning att göra läsning till en attraktiv alternativ. Men det är inte omöjligt. Denna artikel kommer att utforska några kreativa och effektiva sätt att väcka och upprätthålla ditt barns intresse för böcker.

Många föräldrar möter utmaningar när det gäller att få sina barn att älska att läsa. Trots våra försök med 20 minuters läsning om dagen och försommarläslov verkar det vara svårt att nå fram. Hur kan vi förändra den här nedåtgående trenden? Kan skolbibliotekarier vara nyckeln till att återuppliva lusten att läsa?

Den senaste Pisa-undersökningen nyligen har varnat för en nedgång i svenska elevers läsförståelse, finns det hopp om att vi kan vända trenden. Jonna Bruce, en erfaren skolbibliotekarie, ger oss några värdefulla tips som föräldrar kan använda för att göra läsningen till en givande och spännande aktivitet för sina barn.

Programledaren Farzad Farzaneh och skolbibliotikarien Jonna Bruce. Foto:/UR

Tips för att väcka läslust

Läs själv och dela med dig för att väcka läslusten!

En av de mest effektiva sätten att väcka ditt barns intresse för läsning är att själv vara en förebild. När dina barn ser att du njuter av att läsa, kommer de att vara mer benägna att göra detsamma. Så ta en paus från skärmtid och fördjupa dig i en bra bok. Dela sedan dina läsupplevelser med dina barn och låt dem se hur roligt det kan vara att utforska olika världar genom text och därigenom väcka läslusten.

Uppmuntra all form av läsning för att stärka läslusten!

Läsning behöver inte nödvändigtvis innebära romaner. Låt ditt barn välja vad de vill läsa, oavsett om det är serietidningar, faktaböcker eller till och med recept. Allt som innebär läsning bidrar till deras språkutveckling och förståelse, och det är viktigt att uppmuntra alla former av läsning för att stärka deras läslust.

Anpassa läsningen efter ditt barns behov!

Böcker behöver inte alltid läsas från början till slut. Låt ditt barn bläddra igenom sidor, fastna vid en fascinerande bild, börja om från början eller avbryta om de förlorar intresset. Flexibilitet är nyckeln till att hålla dem engagerade.

Upptäck ljudböcker!

Ljudböcker kan vara ett fantastiskt sätt att göra läsning till en mer interaktiv upplevelse för barn. Genom att lyssna på spännande berättelser, upplästa av skickliga berättare, kan de utveckla sin fantasi och samtidigt njuta av berättelserna.

Mutor behöver inte vara fel!

Om ditt barn har svårt att komma igång med läsning, tveka inte att använda belöningar som motivation. Det kan vara enkla morötter, som deras favoritgodis eller en extra timme skärmtid, som hjälper dem att etablera en vana.

Förutom att använda dessa tips i hemmet, är det också värdefullt att samarbeta med skolbibliotekarier som kan erbjuda ytterligare stöd och resurser. Tillsammans kan vi vända trenden och hjälpa våra barn att bli entusiastiska och kunniga läsare.

Ta del av fler lästips från UR →

Streama avsnittet om skolbibliotek av Jobbiga föräldrar!

Fler artiklar