Granskningsnämnden fäller UR-program på grund av opartiskhet

Granskningsnämnden fäller tre delar av UR-serien ”Himalaya – granne med molnen” och dokumentären ”Historien om Hare Krishna”.

Samtliga program sändes i Kunskapskanalen tidigare i år, och GRN anser att sändningarna strider mot kravet på opartiskhet.

– Vi har tagit emot besluten från Granskningsnämnden och kan konstatera att de gör en liknande bedömning som vi själva gjorde när det gäller “Himalaya – granne med molnen”. Vårt beslut att avpublicera programserien var helt rätt, säger utbudschef Anna Rastner.

– När det gäller dokumentären om Hare Krishna, är bedömningen gjord utifrån sändningen i broadcast, det är den som är granskad. När vi blev uppmärksammade på att producenten själv hade kopplingar till Hare Krishna, la vi in en skylt som tydliggjorde detta för tittarna/användarna. Den versionen ligger kvar på UR Play och kommer inte avpubliceras.

– I våras inledde vi ett arbete med att se över våra rutiner och kvalitetssäkra tidigare och kommande inköp till Kunskapskanalen. Allt vårt utbud, oavsett om det sänds i Kunskapskanalen eller ligger på UR Play, ska givetvis uppfylla våra publicistiska krav.

Bakgrund

Det var i februari i år som UR:s inköp till Kunskapskanalen ”Himalaya – granne med molnen” och ”Historien och Hare Krishna” anmäldes till Granskningsnämnden, eftersom det uppdagats att det kunde finnas bakomliggande intressen i produktionerna, något som inte var uppenbart när programmen köptes in.

Läs Granskningsnämndens beslut.

Fler artiklar