Collage med bilder på programledare genom åren

10-årsjubileum för Lilla Aktuellt teckenspråk

Den 24 januari 2013 sändes det första avsnittet av Lilla Aktuellt teckenspråk. Idag firar Lilla Aktuellt teckenspråk 10-årsjubileum.

– Det var en spännande tid då vi tillsammans utvecklade formatet från tolkning till ett program gjort helt av döva för döva och hörselskadade, på teckenspråk, säger Gustav Rangsjö, exekutiv producent på UR.

Tidigare hette programmet Lilla Aktuellt skola teckenspråk och det var en liten redaktion som fick i uppdrag att göra teckenspråkstolkning. De såg snabbt möjligheterna till att göra det ännu mer tillgängligt för UR:s döva målgrupp. Det var nästan från vecka till vecka som redaktionen testade något nytt i hur de spelade in, men också hur programmet såg ut. 

– Jag är så stolt över den här produktionen och att UR vågade satsa på detta för 10 år sedan. Att följa användningen på UR Play, Instagram och TikTok och hur produktionen utvecklas hela tiden är helt fantastiskt, säger Sara Carlsson, innehållschef på UR, och fortsätter:

– Idag är jag extra stolt över att jobba på UR och med teckenspråksredaktionen, säger Sara Carlsson, innehållschef på UR. 

Framtidsplanerna för Lilla Aktuellt teckenspråk är att utveckla formatet utifrån behov och hur användningen ser ut. Det nylanserade serien Vi förklarar (på teckenspråk) är en utveckling av Lilla Aktuellt teckenspråk som är mer anpassad för skolan.

Streama Lilla Aktuellt teckenspråk och andra program på teckenspråk på UR Play

Fler artiklar