Vässa nutidsorienteringen med Lilla Aktuellt skola

Veckans viktigaste händelser, paketerade för barn och unga som tittar i klassrummet.

Lilla Aktuellt skola är redan en självklar rutin för hundratusentals elever. Nu spetsas programmet för att bli ännu mer relevant i skolsammanhang. 

Det är fredag och riggat för inspelning av veckans Lilla Aktuellt skola. Oroligheter i Gaza, artisten Tusse och en skolstängning i Trollhättan finns i körschemat. Programledare Aida Pourshahidi har kommit till jobbet en halvtimme tidigare än normalt. 

– I vanliga fall är det mesta satt dagen innan, men nu fick vi skriva om lite i sista minuten eftersom det har hänt nya saker i Gaza sedan igår kväll, berättar hon. 

Lilla Aktuellt skola är en tjugo minuter lång sammanfattning som fördjupar veckans nyheter för elever i årskurs 4-6. Programmet, som är en samproduktion mellan UR och SVT, har nyligen utvecklats för att ännu mer passa i en skolsituation. 

 – Vi har gått ut brett och frågat lärare vad de tycker. Därefter har vi skruvat på programmet. Vi har bland annat infört fördjupningen Mediesnacket och lanserat ett nyhetsquiz som kommer varje vecka och som bottnar i både programmet och läroplanen. Att hjälpa skolbarn att förstå sin omvärld är det finaste uppdrag som finns, säger Matz Lundin, exekutiv producent på UR. 

Varje program ska innehålla en mix av ämnen, men redaktionen väjer aldrig för de mest komplicerade händelserna. Reporter Karin Axelsdotter Olsson smyger ut från studion efter att ha förklarat konflikten mellan israeler och palestinier för tittarna. Ett knepigt uppdrag, även för en rutinerad journalist. 

 – Det handlar om att först förstå något själv och sedan våga förenkla. Jag har jobbat på Rapport i många år, och där funkar det att slänga sig med olika komplicerade uttryck. Det kan man inte här, konstaterar Karin. 

Lilla Aktuellt skola hyllas ofta för sitt sätt att lugna elever som känner oro för svåra händelser i nyhetsflödet. 

 – Man ska våga vara sann mot barn och ställa öppna frågor om vad de vill veta. Men vi på Lilla Aktuellt skola försöker också att ge hopp. Som idag när en expert fick konstatera att ”Alla krig tar slut”, säger Karin Axelsdotter Olsson

” Jag älskar när vi lyckas förklara saker för elever som de inte visste att de var intresserade av”

Aida Pourshahidi, programledare Lilla Aktuell skola

Programledaren Aida Pourshahidi har precis rundat av inspelningen. En hel veckas förberedelser är i hamn. Snart börjar planeringen inför valåret 2022, då programmet blir ett viktigt verktyg i elevers nutidsorientering. 

 – Det finns så många olika källor där barn och unga hittar information idag. Megamäktiga konton i sociala medier och budskap som sprids via olika memes. Lilla Aktuellt skola vill inte vara en motpol till det, men vi kan hjälpa till att förklara vad de menar. Samtidigt berättar vi saker som vad ett val egentligen är och hur det funkar. Jag älskar när vi lyckas förklara saker för elever som de inte visste att de var intresserade av, avslutar Aida

Text: Erika Iwar

Maxa användningen av Lilla Aktuellt skola – guide till programmets delar och verktyg: 

 • Mediesnacket 
  Korta, fördjupande medieinslag som återkommer i programmet varje vecka med en förklaring av ett aktuellt medieinslag eller fenomen, till exempel nyhetsvärdering, falska bilder och kakor på nätet.

 • Arbetsblad 
  Fakta- och diskussionsfrågor som är kopplade till nyhetsinslagen och Mediesnacket. Finns under fliken ”Pedagogiskt material” under programmet på UR Play. 

 • Nyhetsquiz 
  Frågor med svarsalternativ om innehållet i programmet. Finns som webbversion via Lilla Aktuellts nyhetsbrev eller i arbetsbladet.

 • Nyhetsbrev
  Lilla Aktuellt skolas eget nyhetsbrev för dig som lärare kommer varje torsdag med information om veckans program, quiz och diskussionsfrågor.

 • Här ser du Lilla Aktuellt skola
  Programmet publiceras varje fredag på UR Play och SVT Play och sänds i SVT Barn på fredagar klockan 14.25.

Du kan läsa mer om våra program i årets UR-Magasin. Ta mig till magasinet!

Fler artiklar