Lyckad inspirationsdag för att öka skrivstyrka hos klass 8B på Hortlax skola utanför Piteå

Vinst utdelad till 8B på Hortlax skola – en skrivinspirationsdag med Nadim Ghazale, Clara Henry och Johanna Frändén. 

Under hösten 2021 anordnade UR skrivtävlingen ”Tio sätt att träna skrivstyrka” för sjundeklassare över hela Sverige. Nyligen delades vinsten ut till den vinnande klassen 7B, idag 8B, på Hortlax skola utanför Piteå – en skrivinspirationsdag med polisen Nadim Ghazale, programledaren och författaren Clara Henry och fotbollsjournalisten Johanna Frändén.  

 – Jag har blivit mer inspirerad och det var en häftig upplevelse att träffa Clara, Johanna och Nadim. Jag kommer ta med mig den här dagen i framtiden, att skrivande är viktigt. Det behövs när man är vuxen, säger Arvid Flodström en av eleverna i klass 8B på Hortlax skola.  

Dagen var uppdelad i tre pass, ett pass för varje skrivinspiratör. Först ut var Clara Henry som pratade om sin väg till att bli en offentlig person som började på Youtube med väl genomarbetade manus som grund. Eleverna fick ta del av ett av hennes gamla manus och därefter se hur nogsamt hon i videoblogginlägget följde detta. De fick också flera tips för vad som kan göras när skrivkrampen slår till. Slutligen fick eleverna komma med egna förslag till Clara på saker som kan sätta i gång skrivandet när en har fastnat, eftersom Clara gärna ökade på sin egen skrivkramps-verktygslåda! 

Clara Henry lyssnar när eleverna i klass 8B på Hortlax skola delar med sig av sina bästa tips mot skrivkramp.

Pass nummer två hölls av Johanna Frändén, som berättade om arbetet som fotbollsjournalist, bland annat om vilka utmaningar som finns i mötet med stora fotbollsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Leo Messi, och att skriva texter om dem. Klassen som är en fotbollsklass lyssnade engagerat, och ställde många frågor. 

Johanna Frändén samtalar med eleverna om hur en bra ingress kan utformas.

Johanna Frändén aktiverade också eleverna genom att be dem skriva en ingress till en sportkrönika utifrån ett fiktivt framtida scenario där Sverige är med i EM och Caroline Seger sätter den avgörande straffen som gör Sverige till Europamästare.  
 
Sist ut var polisen Nadim Ghazale som satte eleverna i en ring mitt i klassrummet för att prata om hur känslor kan kanaliseras genom skrivande.  

– Jag tycker Nadims berättelse var speciell, vi fick höra mer om hans uppväxt som var lite annorlunda, och det var väldigt spännande, säger eleven Ellen Lundholm. 

Nadim Ghazale håller ett betagande inspirationstal om styrkan i att uttrycka sig i skrift.

Nadim Ghazale berättade om sig själv som ung och arg, och vad skrivande betytt för hans möjlighet att få ut sina känslor. Eleverna fick också höra honom läsa upp en text om sorg och kärlek som han skrivit till sin mormor efter att hon gått bort. Dessutom fick eleverna i uppgift att läsa hans bok, Min väg från flykting till hela Sveriges polis och själva skriva personligt om någon känsla från boken för att sedan skicka den till honom och förlaget.  

– Att ha goda kunskaper i språk och skrivande kommer underlätta något enormt för de här unga människorna i framtiden och öppna många fler dörrar för arbete, karriär och framtid om de tidigt behärskar språket och använder det. Jag är lycklig över att klassen var så öppen och delade med sig så fint, jag känner mig hoppfull inför framtiden, säger Nadim Ghazale efter dagen med klassen. 

Hösten 2020 släppte UR en Novus-undersökning och program som visade att unga behöver öka sin skrivförmåga för att möta kraven som finns inom högre studier och arbetsliv. UR startade då även skrivaktiviteten Tio sätt att träna skrivstyrka där sjundeklassare över hela Sverige fick möjlighet att öva upp sin skrivförmåga. Tävlingen bestod av 10 utmaningar i skrivande där eleverna bland annat fick testa på att skriva ett referat av ett vittnesmål och en fotbollsmatch och söka jobb på Melodifestivalen.   

Utmaningarna var även kopplade till serien Skrivutmaningen och de konkreta färdighetsprogrammen i Skrivjouren, som finns på UR Play, och fungerar som stöd för att utveckla och träna skrivförmågan. 

Materialet finns fortfarande för användning här på UR.se och UR Play

Klass 8B på Hortlax skola tillsammans med sin lärare Camilla Lundmark (t. v) och de tre skrivinspiratörerna Johanna Frändén, Nadim Ghazale och Clara Henry (längst bak).

Fler artiklar