Spaningar om barninnehåll från Prix Jeunesse

Barnprogrammen Vara vänner och Galonisarna tävlade nyligen i Prix Jeunesse 2022 i München.

Två UR-produktioner för barn tävlade nyligen i Prix Jeunesse i München och UR var på plats för att dela kunskap och få inspiration. Projektledaren Caroline Ginner från UR berättar om sina spaningar från festivalen.

Prix Jeunesse är en välrenommerad internationell festival och tävling för barn-tv från hela världen. I årets upplaga hade UR två nominerade produktioner:  värdegrundsserien Vara vänner för lågstadiet och Galonisarna, som ger barn i förskolan kunskap om miljö och ett hållbart ekologiskt tänkande. UR var på plats i München med de nominerade produktionerna och för att ta del av branschkunskap om barn-tv.

Caroline Ginner är tv-projektledare på UR och en av de som var på plats. Hon har arbetat med många framgångsrika tv-produktioner för barn, bland andra Vara vänner (som hon även producerat). Under fem dagar tog hon del av de utbyte av kunskap som görs mellan internationella kollegor.

– Att få titta på barn-tv från hela världen ger perspektiv på så vis att man inser hur lyckligt lottade vi är i Sverige, som ser barn-tv som något viktigt och självklart. Det är också kul att se hur väl UR:s produktioner står sig i den internationella konkurrensen, förklarar Caroline Ginner.

Caroline Ginner, Fanny Josephson, Lena Olofgörs, Camilla Persson och Madelen Sjöberg som alla arbetar med UR:s barnutbud.

Gjorde du någon generell trendspaning inom området barnprogram?

– Ett starkt genomgående tema var inkludering, mångfald och ursprungsbefolkningar. Ett annat var barns egen kamp mot yttre eller inre utmaningar, säger Caroline Ginner och fortsätter:

– En konstant spaning är att fiktion för barn upp till sex år domineras av animationer. Det görs väldigt lite live action för den målgruppen. Kanske hade det till och med blivit ytterligare lite mer dominans av animation pga Covid, spekulerade vi. Det har varit svårare att producera live action under ett par år.

– Vi såg även spår av Covid i en del av produktionerna, bland annat vinnaren i kategorin fiction 7–11, @Kalinka08 Please get in touch, från Tyskland som handlade om mental ohälsa under lock down. 

Vad hade du för samtal med dina internationella kollegor?

– I samtalsgrupperna deltar kollegor från samtliga världsdelar. Folk reser från såväl Japan som Canada och Chile för att vara med på festivalen. Samtalen kretsar oftast kring de program man har sett under dagen. Naturligtvis vad man tyckte var bra och mindre bra, men främst de kulturella skillnaderna i produktionssätt, berättarstil och ämnesval. Och UR:s två serier, Vara vänner och Galonisarna, fick mycket bra mottagande i samtalsgrupperna.

Det blir alltså mycket tv-tittande som deltagare i Prix Jeunesse. En produktion som Caroline Ginner tagit särskilt fasta på var en tysk serie i genren ”Fiction 7–10 ”, samma kategori som Vara vänner ingick i.

– Det var ett humorprogram med barnskådespelare, som på ett mycket roligt och uppfriskande sätt skämtade om rasism och fördomar. Välmenande vuxna på deras skola slänger ur sig rasistiska floskler, bilden fryser och barnkaraktärerna berättar på ett väldigt träffande och kul sätt hur dumt sagt det var, berättar hon.  

Streama barnprogrammen Vara Vänner och Galonisarna på UR Play!

Fler artiklar