Ny serie underlättar undervisning om sex, samtycke och relationer i fler ämnen

Med hjälp av den nya serien ”Allt om porr” ska det kännas tryggt och engagerande att undervisa i sexualitet, samtycke och relationer.

Att många lärare tycker att det är svårt att undervisa i sex och samlevnad är ingen nyhet. Området är ett minfält av känsliga och potentiellt kontroversiella frågor som kan vara besvärliga att hantera i klassrummet. Kanske blir det en pliktskyldig biologilektion eller sporadisk temadag av detta breda och angelägna område? Det vill UR ändra på och med hjälp av den nya serien Allt om porr ska det kännas tryggt och engagerande att undervisa i sexualitet, samtycke och relationer i både SO och NO och andra berörda ämnen.

Framtagen för att passa olika skolämnen och undervisningstillfällen

Serien utgår helt ifrån ungas perspektiv och låter experter som sexologer, jurister, porrskådisar och lite äldre ungdomar svara på frågor som kommit in från högstadieelever. Inget är tabu och serien ger olika vinklar på hur porr påverkar ungas identitet, relationer och förväntningar. Avsnitten är uppdelade för att passa till olika ämnen och undervisningstillfällen med utgångspunkt i ändringarna i Lgr22. Bland annat får vi svar på hur det går till att spela in en porrfilm, vad som händer i hjärnan när man tittar på porr och vad som egentligen är lagligt och olagligt.

Unga behöver prata och reflektera över normer

I och med att porr har blivit mer tillgängligt i ungas vardag möter de också bilder av hur kärlek, samtycke och sex kan se ut som ofta ligger långt ifrån verkligheten. Att kunna prata om det de ser och reflektera över hur det speglar relationer, sexualitet, samtycke, identitet, rättigheter och jämställdhet är avgörande. Genom den här serien kan det samtalet bli verklighet, på ett tryggt och hanterbart sätt. Till serien finns också en lärarhandledning med samtalsguide.

Allt om porr har premiär våren 2023 på UR Play. Andra program som tar upp sex, samtycke och relationer från olika vinklar:

Diskutera sex och relationer
Dör för dig
Säg till, säg ifrån
It’s complicated
Toxic – om relationer, gränser och våld
Toxic – berättelserna
Snacka om sex

Fler artiklar