10 000 elever från hela Sverige blev klimatkompisar!

Över 10 000 barn har hjälpt tiotusentals plastprodukter till återvinningen eller gett dem nytt liv som en återanvänd produkt. Dessutom har de kommit på 4400 plastförändringar!

Resultatet för Klimatkompis är klart!

Klimatkompis är en satsning från UR som gör det enklare och roligare för lärare i årskurs 3 att arbeta med hållbar utveckling i och utanför klassrummet. Syftet med aktiviteten är att ge elever i årskurs 3 kunskap, hopp och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling. Årets utmaning hette Klimatkompis – den stora plastutmaningen och bestod av tre uppdrag som eleverna skulle lösa tillsammans. Programledare var Farah Abadi.

I uppdraget Spanaren, skulle eleverna undersöka sin närmiljö för att hitta plastprodukter som kan återanvändas för att minska vår plastanvändning. Eleverna hittade 28 395 plastprodukter som går att återanvända, istället för att köpa nya produkter.

I uppdraget Spåraren gällde det att samla in så många påsar med plastskräp som möjligt – och sedan lämna dem till återvinningsstationen. Tillsammans hjälpte eleverna 6300 påsar med plastskräp till återvinningen.

I uppdraget Förändraren utmanades eleverna till att göra sina röster hörda om hur vi kan lösa den miljöutmaningen som finns i vår plastanvändning. De kom på 4441 smarta plastförändringar ihop!

I Ronneby kom klass 3 på Espedalsskolan på att idén att uppmana hela skolan och vårdnadshavare att inte lägga frukter som tas med till skolan i plastpåsar. I stället föreslog de att de kunde använda en burk som det hade varit glass eller kakor i, som då blev återanvänd. De anordnade även en bytardag i klassen. En annan klass som också deltagit i Klimatkompis är årskurs 3 på Ytterharnäs skola i Gävle, de bjöd in sin rektor på ett möte, och visade henne varför skolan behöver källsortera plast, även inne i klassrummet. Hela klassen bidrog genom att skriva tal, hitta fakta, göra PowerPoints och skapa affischer. Och nu vill de gå vidare till rektorn för hela skolområdet och kommunen.

– Under 21 dagar har 10 414 barn med ett stort engagemang gjort en enorm kraftansträngning tillsammans för att förbättra framtiden för vår planet. Jag får glädjerysningar när jag ser alla klasser och vad de postat under #klimatkompis. Vilken otrolig kraft och kreativitet de använt när de löst uppdragen i Klimatkompis. Stort tack till alla elever och lärare som bidragit till detta fantastiska arbete, säger UR:s Madelen Sjöberg, producent och konceptutvecklare för Klimatkompis.

– Utmaningarna finns kvar på sajten och klasser och lärare som missat 21 dagarsutmaningen kan självklart med fördel använda sig av det pedagogiska materialet i fortsättningen, fortsätter Madelen Sjöberg.

Anmälan till nästa års Klimatkompis är öppen redan nu.

Fler artiklar