Barns historia och äventyr i två nya serier

Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien.

Minnet och Glömskan är varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. Nu har Glömskan vuxit sig starkare än någonsin tidigare. Människorna är på väg att glömma sin historia. Därför kallar Minnet in flickan Fabella. Hon ska resa i tiden, genom faror och utmaningar, för att samla in barns berättelser i – Jakten på den glömda historien. Och för de som vill veta mer om barnen som Fabella möter skildras deras öden vidare i radioserien Hälsning till framtiden. Premiär: 7 januari i SVTB kl. 19.25 och 12 januari i P4 kl. 8.05 samt på UR Play.

Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. I rollerna ser vi bland andra Viva Östervall Lyngbrant (Fabella), Mia Benson (Minnet), Figge Norling, Lo Kauppi, Liv Mjönes och Danilo Bejarano.

– Med den här satsningen vill vi visa att alla är en del av historien och förhoppningen är att barn ska bli inspirerade att berätta sina egna historier. Vi har skildrat olika historiskt viktiga skeenden och företeelser så som finska krigsbarn och Förintelsen, men också mer sorglösa som vuxnas moralpanik kring hårdrock och en av många historier bakom folksägnen råttan i pizzan, säger Mikaela Périer producent för Jakten på den glömda historien.

Fabella, som lever i nutiden, slungas plötsligt till en magisk plats som heter Minnesarkivet. Där får hon veta att hon är utvald till skaffare. Hon ska hämta hem barns historier så att de kan sparas som minnesjuveler. Den första tidsresan går till 1890 och där möter hon Sofia vars lillasyster Karin är dödssjuk. Fattigdom, bristande tillgång till utbildning och hälsovård är några teman som tas upp i avsnittet. Och allt som sagt utifrån barnens perspektiv.

Andra teman som avhandlas under seriens gång är rösträtt, diskriminering, rätten att få strejka, miljö och hållbar utveckling, identitet och normer och kultur. Men också musik och sport. Och själva historieämnet och historieskrivningen.

Det tionde och sista avsnittet tar Fabella till 1939 där det handlar om barns utsatthet och flykt. Efter att ha dröjt sig kvar för länge på den tidsresan blir hon tagen av Glömskan och fast i tidens kugghjul. Minnet måste hitta ett sätt att befria henne då ytterligare ett barns berättelse väntar. Berättelsen om den judiska flickan Mirjam som flytt undan nazisterna i Tyskland. Kampen mellan Glömskan och Minnet ställs på sin spets och det blir en nervkittlande avslutning.

Radioserien Hälsning till framtiden består även den av 10 avsnitt och följer upp de cliffhangers som Fabella lämnar efter sig när hon skaffat ett minne och lämnar barnen och deras fortsatta livsöden i dåtiden.

Tillsammans med Nordiska museet vill UR ge kunskap om och uppmärksamma barns historia. Som en del av det har UR producerat Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden. Under våren nästa år öppnar Nordiska museet en utställning om barns historia under 150 år: Tidsvalvet. I samband med det påbörjar UR och Nordiska museet en insamling där barn och unga skildrar sina liv idag. Dessa berättelser blir en dag historiska dokument och bidrag till framtida forskning.

Se Jakten på den glömda historien på UR Play

Fler artiklar