Expertjuryn och programledaren för årets Barnradions bokpris

De har makten över Barnradions bokpris – möt årets expertjury

Sjätteklassarna från Tunaskolan utser årets bästa bok för 9-12-åringar.

I Barnradions bokpris läser och diskuterar fem sjätteklassare fem nominerade böcker för barn i åldern 9-12 år. I sista avsnittet koras en vinnarförfattare som får ta emot Barnradions bokpris direkt från sina egna läsare.

I år består juryn av Emran, Filip, Ida, Esila och Linus från Tunaskolan i Tumba. Här avslöjar de vad som krävs av en vinnarbok, sina egna författardrömmar och vilken dryck som passar bäst till en riktigt bra berättelse. 

IDA 
Jag är hästtjej och läser gärna böcker om hästar. Det är kul att känna igen sig från ridskolan och förstå hur hästarna tänker. Ibland kan jag sjunka in i en bok och sträckläsa den, det känns som att komma in i en annan värld. En bra bok ska vara både lite läskig, komisk och spännande.  

EMRAN  
Jag läser ofta i sängen men lika gärna på en stor fest med en massa musik. En riktigt bra bok ska ha en lång, röd tråd i sig och gärna innehålla flera mysterier. Om jag ska bli författare? Kanske i framtiden. Men jag är nog mer intresserad av att läsa själv.  

ESILA  
Jag gillar att läsa i olika miljöer, till exempel på stranden. Ibland tänker jag att när jag blir stor, då ska jag skriva en alldeles egen bok och den ska innehålla den perfekta kombinationen av allt jag vill läsa om – en deckare som även innehåller kärlek och skräck.  

FILIP  
När jag läser vill jag ha det lugnt och lite mörkt. Att läsa är som att vara med i en film, du ÄR huvudkaraktären! En bra bok ska vara så spännande att man inte vill sluta läsa. Om jag blir författare vill jag skriva något känslosamt som sätter fart på läsarens fantasi. 

LINUS  
När jag läser vill jag gärna ha en kopp te – och det ska helst vara grönt. Att läsa en bok är som att höra någon annans dröm. Deckare är kul eftersom man får fundera lite själv. Om någon i en bok gör ett misstag så kan man lära sig av det och veta vad man ska göra om det händer i ens eget liv. 


Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Årets böcker är utgivna mellan juni 2020 och juni 2021 och bland de nominerade finns till exempel en bok av en debutant och en uppföljare till förra årets vinnare. Vinnaren får prissumman 30 000 kr.

Vinnaren av Barnradions bokpris år 2020 var boken Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.
Vem tar hem titeln i år?

Hör Barnradions bokpris på UR Play!

Barnradions bokpris sänds också i Sveriges radio P4 med start 1 november.

Fler artiklar