Flicka som håller i en surfplatta.

UR tipsar om barnprogram på svenska via landets barnavårdscentraler

Vi hjälper barnavårdscentraler att tipsa familjer om språkutvecklande barnprogram på svenska.

Många barn i förskoleåldern som har ett annat modersmål än svenska behöver komma ännu mer i kontakt med det svenska språket. Nu hjälper UR barnavårdscentraler att tipsa familjer om språkutvecklande barnprogram på svenska.

– Att se bra och pedagogiska program på svenska kan öka lusten för språket, säger Catrin Sjökvist som är läkare på BVC i Rosengård.  

Varje vecka möter läkaren Catrin Sjökvist barn som är födda och uppvuxna i Sverige, går på svensk förskola men som trots det knappt kan någon svenska alls. 

– Små barn med utländsk bakgrund får ofta inte bada i det svenska språket på det sätt de skulle behöva, säger Catrin

UR Play finns en mängd program för barn i förskoleåldern. Att titta och lyssna på barnprogram är både roligt och bra för ett barn som behöver träna mer på svenska. För att hjälpa fler föräldrar med annat modersmål än svenska att hitta program som passar har UR tagit fram en affisch att dela ut på Sveriges alla barnavårdscentraler. Affischen är tänkt att stötta och inspirera familjer att se fler barnprogram på svenska. Via den hittar man direkt till serien Djuren på Djuris, och sedan vidare till fler program för de minsta på UR Play. 

– Att kunna se bra och pedagogiska program på svenska kan öka lusten för språket och på sikt berika barnens liv, säger Catrin

Jobbar du själv på BVC eller kanske öppna förskolan och vill skriva ut egna affischer att dela ut?Fler artiklar