Läslovet med UR: En guide till spännande läsning

Vi har valt ut några av våra bästa program gällande läsning och lärande för barn inför läslovet 2023.

När höstens löv börjar falla och kylan sätter in, markerar det ankomsten av en annan viktig händelse: läslovet. Detta är en vecka dedikerad till att främja läsning och lärande bland barn och unga. UR:s program bygger på pedagogik, lekfullhet och kunskap. Lär barnen allt från att känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, till att kunna identifiera och skapa rim.

Inför läslovet tar UR ett extra steg för att väcka barns nyfikenhet för läsning. Vårt mål är också att behålla deras läslust genom att presentera ett rikt utbud av program. Därför har vi noga valt ut program som verkligen framhäver läsningens magi.

I vårt utbud finner du en mångfald av innehåll, från språkgåtor i serien ”Läsbubblan” till gripande inläsningar. Varje program är skräddarsytt för att passa barn i olika åldrar och årskurser, och alla har ett gemensamt fokus – att sätta läsning i centrum.

Programtips inför läslovet för årskurs F-3

Bästa bokstaven

En serie om bokstäverna i alfabetet från A till Ö – med fokus på ljudandet. Hur låter bokstaven, hur känns den, hur kan man använda den?  Serien för alla barn som börjat upptäcka och vill leka och fundera på bokstävers användning. Men också så lekfullt och lockande att vi fångar upp de som inte upptäckt eller lockas av bokstävernas värld än. Se programmet på UR Play!

Livet i Bokstavslandet

En serie för alla barn som är på väg att knäcka läskoden. Serien handlar om Bokstavslandet – landet där bokstäverna betyder allt. I sketchform får barnen lära känna ordläkarna på sjukhuset, de anställda i Bokstavsbutiken och Ordförrådet och poliserna som letar efter rim på rymmen. Seriens röda tråd är showartisterna på Bokstavsteatern som varje avsnitt sliter för att få ihop sång- och dansfinalen om bokstäver. Se programmet på UR Play!

Familjen Knyckertz och gulddiamanten

En berättelse om en helt vanlig familj som gillar rostmackor och att åka på utflykt. Men som är ovanlig också – de kan nämligen inte låta bli att ta saker som inte är deras. Och ofta håller de fingrarna i kors bakom ryggen och ljuger. Men inte storebror Ture, han kan varken ljuga eller knycka, fast hans familj försöker lära honom. Och när Ture säger sanningen till grannen Paul Isman blir det starten på en rejält knasig och underhållande historia. Lyssna på programmet på UR Play!

Programtips inför läslovet för årskurs 4-6

Läsmysteriet

En läskig, spännande och klurig tävling i läsförståelse! Här får barn lösa uppdrag baserade på läsförståelse-strategierna: förutspå, reda ut oklarheter, ställa frågor och sammanfatta. Programmets syfte är att ge eleverna en uppfattning om hur läsförståelsestrategierna fungerar och att skapa en lust att tillämpa dem i läsningen. Se programmet på UR Play!

Nattkorpen

En dramatiserad uppläsning av Johan Rundbergs prisbelönta roman som ger en inblick i hur livet kunde se ut för barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. En spännande berättelse som kan väcka läslust såväl som nyfikenhet för ämnet historia. Lyssna på programmet på UR Play!

Läsbubblan

Lär er ord och begrepp i det svenska språket på ett lekfullt sätt! Här får tre barn samarbeta för att lösa olika språkutmaningar. Iris, en språkrobot, kan förklara de svåraste orden. Serien vill göra det enklare för barn att närma sig och förstå skönlitterära texter. Se programmet på UR Play!

Vilken blir årets bok för barn 9-12 år? Vinnaren i Barnradios bokpris 2023 presenteras på UR Play den 5 november.

Extratips:

För dig som är lärare finns även digitala lärarhandledningar till de flesta av våra program. Där samlar vi hjälpsamma tips på hur du kan använda programmen i din undervisning. Du kan också följa våra sociala medie-konton UR Lärare Facebook och Instagram för ännu mer programtips och inspiration till undervisningen

För dig som förälder finns massvis med inspiration på våra sociala medie-konton UR Föräldrar Facebook och Instagram. Där samlar vi tips och inspiration till hur du som förälder kan vara med och stötta ditt barns lärande.


Fler artiklar