Nomineringar till Guldörat och Japan Prize

Hösten bjuder på flera nomineringar till prestigefyllda priser för UR.

Två radioserier har nominerats i två olika kategorier i Radioakademiens pris Guldörat.Det är radiodramat för barn Hälsning till framtiden och podcasten Hjärta och hjärna om medie- och informationskunnighet, som kan vinna priser på Radio- och poddagen den 4 november. Och den populära tv-dramaserien ”Vara vänner” för barn i grundskolan F–3 är en av finalisterna i Japan Prize.

– Vi är fantastisk stolta och glada över såväl nomineringarna till Guldörat som till det prestigefyllda priset Japan Prize, det enda internationella priset som finns för undervisande tv-innehåll. För UR betyder det enormt mycket att vårt innehåll når ut till en bred publik och får det här erkännandet, säger utbudschef Anna Rastner.

Guldörat delas ut av Radioakademien för att premiera radio och poddar som har publicerats under perioden 1 juni 2019–31 maj 2020.

Läs mer om Guldörat

Japan Prize belönar högkvalitativa medieproduktioner med utbildningsvärde och delas ut av NHK som är Japans public service-bolag. Prisceremonin äger rum den 5 november.

Läs mer om Japan Prize

Hälsning till framtiden är nominerat i kategorin Årets radioupplevelse

Ett radiodrama som bygger på verkliga berättelser och brev skrivna av barn som levde förr. Minnet är ett väsen som ser till att barns historia aldrig glöms bort. Till sin hjälp har Minnet en ”skaffare”, 12-åriga Fabella, vars uppgift är att resa tillbaka i tiden och spara ett barns historia. I varje avsnitt förflyttas vi till en annan tid, där ett barn berättar om sitt liv, men också om sina tankar om framtiden. Serien är en förlängning av UR:s tv-drama ”Jakten på den glömda historien”.

Lyssna på Hälsning till framtiden

Hjärta och hjärna är nominerat i kategorin Årets radioprogram

Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar olika påståenden. Med hjälp av vetenskapen kommer de fram till om det är sant, falskt eller mittemellan. Blir vi sjuka av att flyga? Blir kroppshåret grövre av rakning? Och vill vi kanske rent av bli lurade?

Lyssna på Hjärta & hjärna

Vara vänner är finalist i kategorin Primary division

Hur känns det att bli utfryst i en chatt? När slutar ett bus att vara roligt? Och hur säger man ifrån när en kompis är oschyst mot någon? Vara vänner är en dramaserie för lågstadiet om vänskap, relationer och empati. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut.

Titta på Vara vänner

Fler artiklar