Superföräldrar

UR lyfter föräldrar till barn med NPF-diagnos

Mellan tre och sex procent av Sveriges skolbarn har en NPF-diagnos, det betyder att väldigt många med stor sannolikhet känner någon som har till exempel adhd, add eller autism.

Som förälder består vardagen ofta av att tackla både barnets behov, en oförstående omvärld och ständiga fighter med skola och myndigheter. UR:s talkshow Superföräldrar vill genom kunskap och igenkänning stärka föräldrar, men även andra som finns runtomkring; syskon, mor-och farföräldrar, vänner och andra vuxna. Och ge verktyg för att hitta sina och barnens unika superkrafter. Serien är en uppföljning på succéserien Superungar.

Serien sänds tisdagar i SVT1 kl. 22.30 och finns i sin helhet på UR Play.

– Den här talkshowen är en ärlig och i vissa fall smärtsam inblick i livet som NPF-förälder. Men framför allt ett medskick om engagemang, kärlek och överlevnadsklokskap

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, forskare och författare

Varje program gästas av en ny sammansättning föräldrar som öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter och frågor som rör livet som npf-förälder. Lotta Borg Skoglund ger konkreta råd och verktyg, och bekräftar föräldrarna när de försöker hitta rutiner för att få en fungerande vardag.

Frågor som diskuteras i programmet är: vilken fajt är viktig och vilken man kan strunta i? Är medicin farligt och bara till för skolan eller fyller den faktiskt en viktig funktion? Hur får man omvärlden att fatta? Varför är det fler pojkar än flickor som får en NPF-diagnos? Och hur är det egentligen att växa upp med ett syskon som inte funkar som alla andra?

Samantha Coard som är programledare och producent delar med sig av sina egna erfarenheter med sonen Fidel, 18 år, som medverkar i flera reportage där vi får ta del av hans svårigheter, styrkor och om hur han tacklat en ibland oförstående omvärld. 

 – Vi ville göra en serie för alla oss föräldrar som kämpar och ägnar all vår vakna tid åt att kriga för våra barn. En serie där vi kunde vara ärliga om hur livet ser ut. Där vi föräldrar får konkreta och bra verktyg för att hantera vårt föräldraskap främst genom expertkunskap men också när vi delar med oss till varandra.

Samantha Coard.

Den hyllade serien Superungar som UR sände 2018 riktades strålkastarljuset på barn med NPF-diagnos.  En ärlig, härlig och direkt inbjudan till barnens dagliga liv med utmaningar och svårigheter men också inblick i alternativa och fantastiska vägar. Superföräldrar är en uppföljning med fokus på förälderns situation och perspektiv.

Fler artiklar