Några av årets klimatkompisar tillsammans med Farah Abadi i studion

13 000 klimatkompisar firades i det stora Klimatkompiskalaset

Klimatkompis 2022 är i mål! Utmaningen avslutades med en hejdundrande fest där alla klimatkompisar hyllades i ett livesänt kalas med programledare Farah Abadi.

Startskottet för årets Klimatkompis gick den 26 september. Efter fyra veckor av kreativt och dedikerat arbete så nådde årets klimatkompisar ett resultat som överträffar alla förväntningar. Tillsammans har 13 243 klimatkompisar från hela Sverige återvunnit 8 836 påsar med plast, hittat 41 350 plastprodukter som kan återanvändas och kommit på över 7 010 plastförändringar.

– Det är så fantastisk roligt och motiverande att se alla klassers otroliga engagemang, kunskap och stolthet när de löst och lärt sig saker i något av våra uppdrag, säger Madelen Sjöberg, exekutiv producent för Klimatkompis.

Firande och överraskningar i Klimatkompiskalaset

Nytt för i år var att utmaningen avslutades med det stora Klimatkompiskalaset. Här firades alla klimatkompisar med inspirerande reportage, utmaningar i plastkunskap och roliga och spännande överraskningar i studion. Och inte minst så presenterade programledare Farah Abadi årets resultat.

Bildspel från inspelningen av Klimatkompiskalaset. Foto: Carla Orrego Veliz

– Klimatkompis är ett projekt i ständig utveckling där vi försöker förbättra och utveckla formatet varje år efter våra användares behov. I år byggde vi ut det med det avslutande Klimatkompiskalaset och det blev en succé. 10 000 elever var uppkopplade över hela Sverige och firade årets fantastiska resultat i uppdragen Spanaren, Spåraren och Förändraren, säger Madelen Sjöberg.

Flera nyheter i årets Klimatkompis

En annan nyhet i årets Klimatkompis var Klimatkompisdansen som tagits fram av Tiktok-profilerna Nino och Julia. Här kunde eleverna dansa loss till Klimatkompislåten och dela sina egna dansfilmer under #klimatkompis i sociala medier. För den som ville göra egna vimplar, skyltar eller tårtlock kunde man också ladda ner Klimatkompis grafikpaket med medaljer och loggor för att göra eget material till klassrummet.

Anmälan till Klimatkompis 2023 har öppnat

Klimatkompis återkommer nästa år igen och om du har en årskurs 3:a då och vill vara med – anmäl din klass redan nu! Då är du säker på att få nyheter om Klimatkompis direkt till din e-post. Tillsammans ser vi hur långt vi kan nå!


Klimatkompis är en satsning för årskurs 3:or i hela Sverige som gör det enkelt och roligt att jobba med hållbar utveckling och de globala målen i klassrummet. Aktiviteten består av tre olika uppdrag som eleverna löser tillsammans – Spanaren, Spåraren och Förändraren. Temat för Klimatkompis 2022 är plast och utmaningen pågick mellan 26 september och 26 oktober. Allt material till Klimatkompis finns på ur.se/klimatkompis.

Fler artiklar