Bli källkritisk med UR Play!

Att kunna skilja på fakta, åsikter och desinformation blir fortsatt viktigare. Med UR:s program om källkritik och källtillit kan du enklare navigera i vad som är sant, falskt eller mittemellan i informations- och medieflödet.

Den 13 mars är det källkritikens dag. Det är en viktig dag i en tid då kunskapsresistens, alternativa fakta och desinformation omger oss vill UR vara en motkraft mot ökande kunskapsklyftor i samhället. UR:s program kan bidra till att öka den digitala kompetensen. Flera av våra produktioner har innehåll som bidrar till att stärka din mediekunnighet och hjälper dig bli ett proffs på källkoll i en era av fake news, desinformation, faktaresistens, propaganda, AI och konspirationsteorier. I denna artikel kan du ta del av programtips på UR Play.

Program om källkritik på UR Play!

Vem ska jag tro på?

Mediekompetens, sociala medier och källkritik

Svenskar ägnar sig åt medier sju timmar om dagen. När vi gör det utsätts vi för desinformation, konspirationsteorier, vilseledande reklam, ryktesspridning och mycket mer. Här gäller det att förstå vad som är sant och inte. Programledaren Kodjo Akolor tittar närmare på just detta – fenomen, trender och frågeställningar som berör oss alla i vår relation till olika medier.

Fabriken–mellan gammelmedia och AI-armageddon

Media och artificiell intelligens (AI)

Soraya Hashim och hennes sidekicks fördjupar sig i aktuella nyheter kopplade till medier, kommunikation och digital utveckling. Inbjudna gäster analyserar veckans ämne och hur det påverkar oss i livet och vardagen. Sidekicks är Johan T Karlsson (Familjen), Johannes Selåker och Karin Winther.

Hej hej Sverige – kortfattat

 Vad är källkritik? 

Här får du konkreta tips på hur du kan förhålla dig källkritisk till information du tar del av. Vad är sant? Och vilka källor kan du lita på?

Hjärta & hjärna

Säsong 5 – Makt

Makt är en hörnsten i våra liv. Både makten över oss själva och den makt som andra utövar. Men vad är det som gör att vi får makt och varför är vi så rädda för att förlora den? Det och mycket mer tar Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist reda på tillsammans med psykologen, författaren och poddaren Björn Hedensjö. Vi får också veta om det är sant eller falskt att pennan är mäktigare än svärdet och på vilket sätt makt handlar om pengar, kunskap, sex eller skog.

Algoritmen

Säsong 7 – Signes Tiktokvideo om krigsvarningen blev viral

I januari i år varnade Sveriges överbefälhavare för att det kan bli krig i Sverige – något som oroade många barn och unga. 15-åriga Signe gjorde en viral video på Tiktok där hon försökte förklara vad det egentligen innebär. Andrea Leibman, expert på desinformation på Myndigheten för psykologiskt försvar, berättar också hur man undviker att bli lurad av felaktig information och propaganda på nätet.

Är det sant?

För de yngre källkritikerna

”Är det sant?” lämnar UR play den 10 juni – häng med Anna Ankare och Jenny Josefsson när de navigerar genom nyhetsvärldens mest underhållande missöden. Men frukta inte! ”Alltid söka sanningen” gör entré den 18 april ­– med ännu mer humor, sanning och skratt.

Stärka din mediekunnighet och bli ett proffs på källkritik!

Fler artiklar