I år korar vi den 10:e vinnaren av UR:s retorikpris Guldmikrofonen!

Det är nu 10 år sedan Retorikmatchen först drog igång och kampen om Guldmikrofonen startade år 2012.

Vi börjar närma oss semifinal i Retorikmatchen och i årets säsong tävlar skolorna, precis som förra året, digitalt. Tävlingen sker på ett coronasäkert sätt utan publik och alla tävlande skolorna är med på länk från sina klassrum. I studion finns programledaren Nassim Al Fakir som har varit med sedan 2014 och retorikjuryn som i år består av Sofia Kacim, Peter Nitschke, Elinor Falkman och Jonathan Hörnhagen.

Skolorna som tävlar i Retorikmatchen 2021 är:

Strömslundsskolan i Trollhättan
Åkersviks skola i Sundsvall
Nya Karlslundsskolan i Örebro
Internationella Engelska Skolan i Lund
Centrumskolan i Växjö
Lemshaga Akademi på Värmdö
Ektorp skola i Nacka
Christinaskolan på Lidingö
Internationella Engelska Skolan i Gävle
Östermalmsskolan i Umeå
von Bahrs skola i Uppsala
Grimsåsskolan i Tranemo

– När Retorikmatchen startade år 2012 var det en tävling som endast sändes i radio, det fanns bara en domare och tävlingsmomenten hade mer komik i sig. Eleverna skulle bland annat skriva ett tal till Nalle Puhs vän Nasses begravning, försöka övertyga oss att köpa tre döda akvariefiskar i talet ”Sälj det osäljbara” och tävla i tungvrickningsramsor. Programmet har allt eftersom utvecklats till att bli en plattform där vi får veta vad 12-åringar i Sverige tycker och tänker på riktigt, säger Erika Strand-Berglund, UR:s producent för Retorikmatchen.

I Retorikmatchen 2021 får vi höra årets deltagare som olika naturkrafter som skäller ut mänskligheten. Vi kommer att få höra hur det är att vara 12 år i Sverige just detta år och till sist delar deltagarna med sig av sina visioner om framtiden i finaltalet ”Vi har en dröm”.

Andra tal från årets säsong är ”Nytt på schemat” där deltagarna får hitta på ett skolämne som de tycker saknas i den svenska läroplanen. I de talen blir det tydligt många sjätteklassare saknar ett ämne som lär dem att hantera stress, press och psykisk ohälsa. Ämnet psykisk hälsa återkommer också i talet ”Pep talk” där deltagarna ska peppa andra sjätteklassare att ta tag i sitt mående. Deltagarna i Retorikmatchen får i det talet stöd i en hälsning från psykiatrikern och hjärnexperten Anders Hansen.

Tidigare års vinnare av Guldmikrofonen

2012   JB Galären Kultur och Musik i Karlskrona
2013   Utsäljeskolan i Huddinge
2014   Kungsklippeskolan i Huddinge
2015   Vallhovskolan i Sandviken
2016   Boo Gårds skola i Nacka
2017   Centrumskolan i Växjö
2018   Internationella Engelska Skolan i Lund
2019   Kyrkenorumskolan i Stenungsund
2020   Södermalmsskolan i Kristinehamn
2021   …det återstår att se!


Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Här tävlar sjätteklassare från hela Sverige om att bli bäst i retorik. Den här säsongen väntar tio spännande avsnitt från audition till final. Vilka klarar utmaningarna och knockar juryn med välformulerade tal? Vinnarna får pokalen Guldmikrofonen och 10 000 kr till klasskassan.

Följ Retorikmatchen 2021 på UR Play, nytt avsnitt varje torsdag!

Retorikmatchen sänds även i SVT Barn och i P4.  

Fler artiklar