UR Play – din skola hemma

Du som har, eller kommer ha, elever eller barn som måste studera hemifrån, här får du tips på program som de kan titta och lyssna på.

UR Play finns mängder av lärande, inspirerande och motiverande kunskapsinnehåll för barn och unga. Pedagogiska program och serier som kopplar till skolans läroplan för ett lustfyllt lärande – i hemmet och i skolan.

Språk för gymnasiet 
UR har flera nyhetsprogram i engelska och alla har arbetsmaterial till eleverna där de får träna på vokabulär och hörförståelse, och att sätta sig in i olika aktuella ämnen. Newsreel World är ett av dem och riktar sig till gymnasieelever. Med franskatyska och spanska SKAM som alla finns på UR Play får eleverna lära sig förstå språken genom att lyssna på samtal mellan ungdomar. Genom vardagliga uttryck, fraser och vardagssituationer ges möjlighet att träna på att förstå autentisk franska, tyska och spanska.

Samhällskunskap för gymnasiet som ger perspektiv på världen
Perspektiv på världen är uppbyggd kring samhällsfrågor som är nära kopplade till samhällskunskapsämnets syfte och centrala innehåll utifrån GY 11. Till varje kortdokumentär finns arbetsblad som bidrar till att bredda och fördjupa förståelsen kunskapen i ämnet.

Radioserien Detaljerna handlar om politisk nutidshistoria och tar upp åtta händelser som påverkat Sverige – händelser som nästan alla minns. Lärahandledningen innehåller bland annat frågor till var och ett av de åtta avsnitten. 

En annan serie om politik är Har jag något val? Den handlar om politik och sociala medier och hur vi som väljare kan påverkas genom kampanjer och information på nätet. 

Kemiexperiment för gymnasiet
Serien Kemiexperiment är korta klipp som illustrerar naturvetenskapliga fenomen genom olika experiment och demonstrationer.  Serien som även har en handledning kopplar till flera punkter i det centrala innehållet i GY 11. 

Grym kemi får eleverna bekanta sig med kemins värld bortom ämnesbeteckningar och det periodiska systemet. Programledare Brita Zackari och kemiprofessorn Ulf Ellervik visar att kemi finns överallt i vår vardag. Teman som tas upp är sex, krig, skänhet, träning, droger, njutning och brott. För att illustrera hur kemi fungerar gör det olika experiment, och bjuder samtidigt på skratt. 

Källkritik för gymnasiet
Genomskåda algoritmen är en serie som utforskar de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv och väver oss samman med internet. Det kan handla om allt från vem som bestämmer vilka nya emojier som finnas i din telefon till hur diktaturer kontrollerar nätet för sina medborgare.

 I serien Kjellkritik får du mängder av tips på källkritiska förhållningsätt.

Nya perspektiv på historien för gymnasieelever
Serien Nationen tittar närmare på Sveriges förflutna för att försöka förstå den tid vi lever i idag. Genom att bredda bilden av vilka som ingår i kollektivet Sverige kan vi få en förståelse för att det hela tiden har gjorts val när historien har nedtecknats.

Fejkskolan är en poddserie som utmanar kritiskt tänkande. Vad är sant och vad är fejk? Vad är propaganda och hur ser historieskrivningen ut? I lärarhandledningarna finns bland annat nyckelbegrepp, faktafrågor till avsnitten och förslag på fördjupningsuppgifter och övningar som tränar elevernas analytiska och källkritiska förmåga.

Pop och politik är en serie som belyser hur popmusiken och samhällsutvecklingen följs åt. Vad säger texter och musikgenrer om sin samtid och hur påverkas musiken av konkreta händelser i det stora och det lilla?

Svenska, engelska och matematik för grundskolan
Här hittar du alla våra program inom svenska, engelska och matematik, filtrerat och klart för åk F–3, 4–6 och 7–9.

Svenska ÅK F-9
ÅK F–3  
ÅK 4–6
ÅK 7–9

Engelska ÅK F-9
ÅK F–3  
ÅK 4–6
ÅK 7–9

Matematik ÅK F-9
ÅK F–3
ÅK 4–6
ÅK 7–9

Orka plugga inför nationella proven 
Orka plugga är en hel programserie med tips på studieteknik, strategier för effektivt lärande och hur du håller dig studiemotiverad. Här finns också mer ämnesspecifika tips inom till exempel språk och matematik, en hel avdelning om mående och hälsa och filmer om hur du förbereder dig för nationella prov.

Snabbkoll på NO 
Apropå nationella prov har många nu fokus på NO-ämnena. Serien Snabbkoll ger eleverna i åk 9 exakt vad titeln utlovar, det vill säga snabbkoll på många viktiga begrepp och företeelser inom NO.

Fler artiklar