Dags för ny säsong av populära serien Seniorsurfarna!

Sedan två år tillbaka är denna period lika med Seniorsurfarpremiär på UR. Så även i år!

I årets säsong av Seniorsurfarna är det komikern Ann Westin, skådespelaren Michael Segerström, författaren Viveca Lärn och låtskrivaren och countrysångaren Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som låter sig utmanas av Kattis Ahlström för att bli riktigt digitala seniorer.

Fokus på hur tekniken kan förenkla vardagen

Under de två tidigare säsongerna har programmen tagit avstamp i grundläggande moment och kunskaper, som att ringa och sms:a. Nu inför denna säsong har vi utmanat deltagarna än mer och låtit dem prova på att beställa mat på nätet, använda sig av appen 1177, köpa biljetter digitalt för bussfärden, använda sig av en gemensam chattslinga samt en mängd andra digitala redskap.  

Allt för att ge tittarna ännu fler exempel än tidigare på hur den digitala revolutionen påverkar vår vardag, men framför allt, hur den kan göra vår vardag betydligt enklare, oavsett ålder. Och med våra pedagogiska färdighetsklipp i serien Seniorsurfarskolan hoppas vi att de seniora tittarna också ska få mod att prova på de digitala tjänster som programmets deltagare testar och utmanas av.

Seniorsurfarna vill råda bot på den digitala rädslan

Många kan säkert känna igen sig, när Ann Westin berättar om sin digitala rädsla.

– Digitala saker har jag från början haft motstånd mot. Internet? Vad är det? Motstånd mot nya saker finns i mig. Man är rädd eller orolig. Folk har sagt: ”Kan du inte vara med i chatten på Whatsapp?” Nej svarar jag då. Så jag var inte med i gruppen som ville göra något kul, för jag ville inte chatta. Och det är ju tråkigt!”

Och så ska det inte behöva vara – att man missar spännande sociala inbjudningar eller tillfällen att umgås med vänner och bekanta bara för att man känner ett motstånd mot digital kommunikation. Denna rädsla hoppas vi på UR att Seniorsurfarna ska råda bot på.

Flera experter gästar och inspirerar i nya säsongen

Årets säsong gästas också av flera eminenta experter. I ett av programmen kommer Jan Eliasson och Ulf Adelsohn på besök och berättar om hur man kan använda sig av sociala medier för att vara med i den politiska debatten och vilka möjligheter nätet ger för att föra fram sina åsikter.

Christina Schollin är en annan av seriens gäster och hon berättar om vad det innebär att vara influencer på Instagram och vad betalda samarbeten innebär. Säkerhet på nätet är en viktig fråga som många äldre oroar sig för. Då kan det vara tryggt att få råd av säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder som till vardags arbetar på Internetstiftelsen, och är gäst i ett av programmen. Hon ger tips kring lösenord och berättar hur vi alla bör tänka när det gäller att hålla reda på alla olika koder. Även hälsa på nätet får ett eget avsnitt i den nya säsongen. Läkaren Gunilla Hasselgren ger tips på hur man kan använda apparna Vårdguiden och 1177.

Förhoppningsvis så får såväl tittare som användare, och deltagare från serien, lite mer kunskap om hur smartphones och appar kan göra vår vardag både smidigare och mer tillgänglig. Och att vi alla oavsett ålder – kan vara en del av det digitala samhället.

Streama nya säsongen av Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR play!

Till serien finns en studiehandledning som ger möjlighet att utföra seniorsurfaruppdrag tillsammans i olika grupper. Handledningen följer programmen i tv-serien Seniorsurfarna och de korta instruktiva klippen i Seniorsurfarskolan.

Fler artiklar