DEBATT: Ge UR i uppdrag att stötta skolan i kris och krig

I en debattartikel på Altingets debattsida föreslår UR tillsammans med Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare att UR ska ges ett större ansvar i händelse av krig.

I krig kan skolan utgöra den skärva av normalitet som ger livsmod när vardagen slås sönder. Vi har sett i Ukraina hur otroligt viktigt det är med fortsatt undervisning, för barn och unga och deras familjer. Där har man försökt upprätthålla skolverksamhet så långt det är möjligt: via onlineundervisning, i skyddsrummen, i tunnelbanan.

Sverige bör lära av Ukraina när det kommer till undervisningens roll om högsta beredskap skulle råda i samhället. I ett sådant läge kan UR utgöra ett viktigt stöd för såväl skolledare och lärare som för elever. UR:s programutbud, som kombinerar journalistik med pedagogik, kan både utbilda och förklara svåra händelser så att olika målgrupper förstår. Men framför allt kan programmen användas vid distansundervisning.

Men skulle det bli krig i Sverige i dag upphör UR:s verksamhet. Det vore direkt kontraproduktivt och svarar inte mot skolans behov.

För att stärka Sveriges civila försvar menar UR, Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare därför att UR bör få ett tydligt beredskapsuppdrag där UR:s programverksamhet för utbildning och folkbildning säkras även i ett läge av högsta beredskap.

Skriven av:
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare
Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledare
Åsa Fahlén, förbundsordförande Sveriges Lärare
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Sveriges Lärare
Kalle Sandhammar, vd UR

Fler artiklar