det sjukaste som hände

Det sjukaste som hände: Vad hamnade i skuggan av rubrikerna?

I den oförutsägbara virveln av historiska händelser finns det ögonblick som, trots att de kanske inte alltid dominerade förstasidorna, har haft en djup och varaktig inverkan på vår värld. UR:s nya podd ”Det sjukaste som hände” dyker ner i det första decenniet av 2000-talet för att utforska allt från anthraxbrevens terror och Dixie Chicks kontroverser till Västbergas helikopterrån.

Det sjukaste som hände är inte bara en nostalgisk återblick på 2000-talets första decennium; den är en inbjudan till kunskapsfrosseri och upptäckarglädje. Genom programledaren Max Voboras ögon öppnas vi för de fascinerande, bisarra och ofta bortglömda händelser som format vår tid. Varje avsnitt är en tidskapsel, packad med historier som visar att verkligheten ofta är främmande nog utan att fiktionen behövs.

– Podden strävar efter att sudda ut gränserna och utmana synen på det som är ”riktig” kunskap, och visar hur vardagliga fenomen kan ha oväntade följder och läror. Genom en mix av humor och allvar introduceras lyssnarna till begrepp som Toleransnytt, vilket ger perspektiv på hur snabbt samhället förändras och hur det som en gång var revolutionerande idag är en del av vår vardag, säger Maria Örtengren, exekutiv producent på UR.

Vad var det sjukaste som hände egentligen?

Med expertgäster guidas lyssnarna genom åren, där varje avsnitt erbjuder ett rikt urval av händelser som spänner från det triviala till det transformerande. Från Ozzy Osbournes oväntade inverkan på tv-branschen till de insikter som World of Warcrafts dataspelsvirus gav forskarna om mänskligt beteende under kriser, visar podden hur varje händelse, stor som liten, bär på potentialen för förändring.

För den som söker djupare kunskap erbjuder podden fördjupningsavsnitt om allt från rymddesign till rättsmedicinska utmaningar, samt belyser unika historier som de om de mänskliga fötterna som spolades i land längs Kanadas kust och användningen av underkläder som ett verktyg för revolution i Burma.

Med urvalet av tidsmarkörer vill podden råda bot på den ibland snobbiga inställningen att viss kunskap är finare och viktigare än annan. Med hjälp av en oväntad mix av händelser, i stort som smått, får vi lära vi oss saker från dåtid som på olika sätt präglat kunskap om det som händer även i vår nutid.

Maria Örtengren, exekutiv producent på UR

Det sjukaste som hände är mer än bara en podcast; det är en resa genom tid och rum som erbjuder en unik inblick i hur vårt förflutna på oväntade sätt formar vår nutid och framtid. Med en lyxig ljudbild och ett engagemang för att överraska och utbilda sina lyssnare, står podden som en påminnelse om att det aldrig var ”bättre förr” – varje tid är full av sina egna utmaningar och möjligheter till förändring.

Lyssna på Det sjukaste som hände!

Fler artiklar