Lilla Aktuellt vinner Brispriset 2023

Lilla Aktuellt tilldelas Brispriset 2023

Lilla Aktuellt får Brispriset 2023 för sitt engagemang i att leverera korrekta nyheter till barn både nationellt och internationellt.

Brispriset har delats ut vartannat år sedan 1993 och firar i år sitt 30-årsjubileum. Priset tilldelas någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn.

– Lilla Aktuellts redaktion gör ett fantastiskt, kreativt och skarpt journalistiskt jobb varje vecka. Dessutom ofta med glimten i ögat. Att göra nyheter och fördjupning för barn är ett viktigt mediauppdrag. Här spelar Lilla en väldigt viktig roll i att förklara en ofta turbulent omvärld, säger Matz Lundin, exekutiv producent på UR.

Juryns motivering

”Som en av få mediekanaler vänder sig Lilla Aktuellt direkt till barn. Programmet har sedan 1993 agerat för aktivt verkat för barns rätt till korrekta nyheter, både nationellt och internationellt. Rapporteringen är alltid inkluderande och anpassad till målgruppens nivå och prioriterar källkritik för att säkerställa att nyheterna är korrekta och pålitliga. Programmets reportrar närvarar vid politiska partiers pressträffar och intervjuar makthavare, som har uppdraget att förklara sina budskap och beslut på ett sätt som är begripligt för barn. Lilla Aktuellt är tillgängligt för barn oavsett var de bor i landet, och programmet kan ses i SVT Play, SVT Barn och Lilla Aktuellt skola finns även i UR Play. Lilla Aktuellt är även på plattformar där barn finns. Detta gör att Lilla Aktuellts nyhetsrapportering alltid finns tillgänglig för alla barn.”

– I en tid då desinformation sprids ställs det stora krav på korrekthet i nyhetsrapporteringen. Här är det viktigt att komma ihåg barnen och tillgodose deras behov och rättigheter av information och säkerhet, även i nationella medier. Det känns fantastiskt att vi i Sverige har haft en nyhetskanal för barn i nu 30 år, säger Annabella Kraft, styrelseordförande på Bris i ett pressmeddelande.

Om Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt och Lilla Aktuellt skola är ett samarbete mellan UR och SVT. Det är barnens nyhetsprogram och gör innehåll för 8 till 12-åringar året runt. På fredagar under höst- och vårterminerna summeras nyhetsveckan på Lilla Aktuellt Skola. Det riktar sig till landets mellanstadieelever och där är UR utgivare.

Se alla avsnitt från Lilla Aktuellt skola!

Fler artiklar