Knäck läskoden med UR inför läslovet

Vi har valt ut några av våra bästa program inför läslovet 2021.

Vi börjar närma oss vecka 44 som för många är känt som höstlovet, men numera kallas för läslovet. Ett lov fyllt av sagor, berättelser och läsning. Med våra program kan barnen få hjälp med att knäcka läskoden inför läslovet. Våra serier bygger på pedagogik, lekfullhet och kunskap. Lär barnen allt från att känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, till att kunna identifiera och skapa rim.

Alla barn ska få känna läslust och bli motiverade att läsa. De ska få känna att de lyckas och få träna sin läsförmåga på ett lustfyllt sätt. Det gäller i synnerhet barn som av olika anledningar har svårt att knäcka läskoden. 
 
Titta på våra program som Livet i bokstavslandet för att knäcka läskoden och lyssna på sagor från Småsagor för att väcka läslusten. Nytt för i år är serien En bro av poesi som innehåller 10 animerade dikter ur boken ”En bro av poesi” som har skickats ut till landets alla sexåringar.
 
För dig som är lärare har vi även lärarhandledningar till de flesta av våra program. Där får du massor av bra tips på hur du kan jobba med programmen.

Programtips som inspirerar till att knäcka läskoden 

Livet i Bokstavslandet är en serie för alla barn som är på väg att knäcka läskoden. Serien handlar om Bokstavslandet – landet där bokstäverna betyder allt. I sketchform får barnen lära känna ordläkarna på sjukhuset, de anställda i Bokstavsbutiken och Ordförrådet och poliserna som letar efter rim på rymmen. Seriens röda tråd är showartisterna på Bokstavsteatern som varje avsnitt sliter för att få ihop sång- och dansfinalen om bokstäver. I serien medverkar skådespelarna Björn Kjellman, Emma Molin, Omid Khansari och Katharina Cohen.

Titta på första säsongen av Livet i Bokstavslandet

En bro av poesi är en serie med 10 animerade och dramatiserade dikter ur boken ”En bro av poesi”. Programmen ska skapa intresse för poesi som genre och inspirera till eget skapandet med ord, rytm och rim. Serien fungerar precis lika bra för barn som läser, som för dem som ännu inte knäckt läskoden. Några av dikterna som serien består av är Dumtummen av Tage DanielssonKrakel spektakel slår på sin trumma av Lennart Hellsing och Snögubbe tögubbe av Hanna Lundström.  
Det publiceras en ny dikt varje vecka fram tills läslovet!  

Titta på dikterna i En bro av poesi

Lässugen  är serien som ska inspirera vuxna till högläsning. Den handlar om sexåriga Lydia som är ensam hemma. Hon klarar det mesta på egen hand – utom att läsa högt för sig själv. Det är då Lydia tar till sin lässug. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar i Lydias soffa. Lässtunden kan börja! De som hamnar i soffan är: Suzanne Reuter, David Batra, Babben Larsson, Lasse Åberg, Markoolio och Alexandra Rapaport, som läser varsin bilderbok för Lydia. 
Forskning visar att högläsningen ger som mest om man stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända. Därför ger Lässugen tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande. 
 
Häng med Lydia på lässtunden

Bästa bokstaven är serien om bokstäverna i alfabetet från A till Ö – med fokus på ljudandet. Hur låter bokstaven, hur känns den, hur kan man använda den?  Serien för alla barn som börjat upptäcka och vill leka och fundera på bokstävers användning. Men också så lekfullt och lockande att vi fångar upp de som inte upptäckt eller lockas av bokstävernas värld än.

Upptäck bokstäver och hur de låter

Bokstavshissen är ett ABC-program för barn i förskoleklass och lågstadiet, främst F-1. Serien riktar sig även till döva och hörselskadade barn som här kan bekanta sig med bokstäver och enklare ord. Allt utspelar sig i en fantasivärld där det går att färdas i en gigantisk byggnad mellan olika våningsplan. Varje bokstav har ett eget våningsplan och där hittar man programledaren Gabriel Jim Nal som visar upp roliga pyssel som knyter an till varje bokstav i alfabetet. 
 
Välj våningsplan och upptäck alla bokstäver i Bokstavshissen

Meka med ABC är en radiodramatisering som på ett lustfyllt sätt leker med bokstäverna och vårt språk. Programmen är främst inriktade på första men också sista bokstaven i ett ord och på att ord har flera bokstäver. Vad händer om man tar bort en bokstav?  
Väck barnets nyfikenhet för hur alfabetets bokstäver låter, följ med figuren Timpani på alfabetsjakt!  

Lyssna på Meka med ABC 

Sagor och berättelser som väcker läslusten 

Familjen Knyckertz och gulddiamanten är berättelsen om en helt vanlig familj som gillar rostmackor och att åka på utflykt. Men som är ovanlig också – de kan nämligen inte låta bli att ta saker som inte är deras. Och ofta håller de fingrarna i kors bakom ryggen och ljuger. Men inte storebror Ture, han kan varken ljuga eller knycka, fast hans familj försöker lära honom. Och när Ture säger sanningen till grannen Paul Isman blir det starten på en rejält knasig och underhållande historia.  
 
Lär känna familjen Knyckertz som spelar huvudrollen i årets julkalender

Lyssna på en av världens mest kända sagor av sagoförfattare HC Andersen. Hans sagor väcker frågor om utanförskap, glädje, fantasi och förundran. Lyssna på de klassiska sagorna Den lilla flickan med svavelstickornaKejsarens nya kläder eller Den fula ankungen.  
I seriens första avsnitt får vi även lära känna sagoförfattaren själv genom hans berättelser.  
 
Lyssna på HC Andersens sagor

Småsagor är serien med bilderböcker för öronen. En skådespelare läser texten så som den står i boken och bilderna målas med ljud och musik. Böckerna blir lekfulla, allvarliga, fantasifulla och tankeväckande ljudupplevelser. Lyssna på böcker som Dom som bestämmer, Dumma teckning!, Vakna min kastanj eller Inte vara rädd!.  

Sagorna i serien Småsagor finns även inlästa på flera olika språk som spanska, arabiska, persiska, somaliska, finska och meänkieli.  
 
Lyssna på småsagor

Ada löser en tand är berättelsen om Ada, sex år, som upptäcker att en tand är lös. Hon både vill och inte vill tappa den. Lyssna, hisna och lär dig hur olika det kan vara att tappa sin första tand. En saga för alla barn som undrar du hur det kommer kännas när en tappar sin första tand. Det är komikern Marika Carlsson som läser Malin Claussons bok. 
 
Lyssna på hur det går för Ada och hennes tand

Fler program för barn som redan har knäckt läskoden

Livet i Bokstavslandet S2   
Livet i Bokstavslandet S3

Titta och lyssna inför läslovet!  

Fler artiklar