Bild på vinnarklasserna för årets skaffare 2025
Hem » Aktuellt » Elevers berättelser blir kulturarv – Årets skaffare 2025

Elevers berättelser blir kulturarv – Årets skaffare 2025

Hur ska framtidens generationer förstå hur det var att växa upp som barn år 2025? Genom insamlingen ”Mitt liv” delar elever sina egna berättelser – och i år prisas två skolklasser som Årets skaffare, ett samarbete mellan UR och Nordiska museet, för sina levande och personliga skildringar av barndomen i vår tid.

För femte året i rad tilldelas priset Årets skaffare till två skolklasser som på ett särskilt sätt hjälpt till att dokumentera livet som barn i 2020-talets Sverige.

Årskurs 4A på Furutorpskolan i Hässleholm prisas för att ha skildrat både skoldagen och livet utanför klassrummet med allt från digitala verktyg och rastlekar till morgontrötthet, fotboll, traktorer och dans.

När jag har kommit hem brukar jag äta en trippel leverpastejmacka med gurka. Sen brukar jag gå ut i verkstan.

– Elev, Furutorpsskolan i Hässleholm

Årskurs 5 Alfa på Kvibergsskolan i Göteborg lyfter fritids, mobilscrollande och klädstilar, men också drömmar om att bli fotbollsproffs, sminkrutiner och bibliotekets bokcirkel. Elevernas texter ger en mångfacetterad bild av hur det är att vara barn i Sverige just nu.

Hemma måste jag hjälpa till. Jag tjänar 200 kronor i månaden. I din tid är det säkert inte mycket, men du vet… inflation.

– Elev, Kvibergsskolan i Göteborg

UR:s program hjälper elever att förstå sin roll i historien

Samarbetet mellan UR och Nordiska museet bygger på idén att barns röster är en viktig del av vår historia. Som stöd i klassrumsarbetet används UR:s populära äventyrsserier:

Här möter barnen skaffaren Fabella, utsänd av Minnet för att resa i tiden och samla in barns berättelser från förr. Hennes uppdrag är att föra berättelserna till Minnesarkivet.

Radioserien bygger vidare på tv-serien och dramatiserar verkliga brev skrivna av barn från olika tider. Även här är Fabella med – nu med uppdraget att bevara barns historier för framtiden.

Programmen inspirerar eleverna att se värdet i sina egna berättelser och ligger till grund för det material som används i undervisningen i anslutning till insamlingen.

Ett växande arkiv över barns vardagsliv

Sedan starten 2020 har över 7 000 berättelser från 753 skolklasser skickats in till insamlingen Mitt liv. Genom dessa skapas ett samtida arkiv som ger framtida generationer möjlighet att förstå livet i Sverige på 2020-talet – utifrån barns egna perspektiv.

Alla skolor och lärare i Sverige är välkomna att delta. Bidragen publiceras i den digitala utställningen på mittliv.nordiskamuseet.se.

Vill du att din klass ska vara med?
Här finns allt du behöver för att komma igång: Så kommer du igång med Mitt liv

Similar Posts