samiska

Fira samernas nationaldag med UR Play

Samernas nationaldag firas den 6 februari och det är en dag som uppmärksammas och firar det samiska kulturarvet och samhället. Fira nationaldagen tillsammans med oss på UR Play.

Samernas nationaldag firas den 6 februari till minne av det första samiska landsmötet hölls i Tråante/Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för att diskutera gemensamma problem.

UR:s utbud för Sveriges nationella minoriteter

UR:s innehåll på minoritetsspråk utgår från användarnas behov inom utbildning- och folkbildning. Programutbudet är både språkstärkande och språkutvecklande samt bidrar till att höja kunskapen om språken. Programutbudet för nationella minoriteter är anpassat för olika åldrar, olika kunskapsnivåer och för olika pedagogiska sammanhang. UR har ett särskilt fokus att tillgodose behoven för barn och unga.

Programförslag på samiska

Pinos dagbok

Sydsamiska

Serie med animerade filmer baserade på Agneta Norelids, Eva Pils och Kenneth Anderssons böcker. Följ med den lilla nallen Pino och hans vänner Pinolina, Pingvinen och de andra ut på nya äventyr.

I åtta årstider följer vi naturens och djurens liv och utveckling i Sápmi. Hur är det att leva i ständigt mörker eller ständigt ljus? Djuren och naturen i norra Sverige har anpassat sig till årstidernas förändringar. En resa med dansande norrsken, polarnatt, midnattssol, och sprakande höst.

Ungt arv

Hundra procent same

Saara är same. Hon växte dock inte upp med den samiska kulturen särskilt nära. Hennes äldre släktingar drabbades av rasism och förtryck och valde att lämna det samiska bakom sig. Saara vill läka historiens sår och har bestämt sig för att återta sitt samiska arv. Idag lever hon ett samiskt liv med ett stort kontaktnät i Sapmi. En intensiv och händelserik resa som våren 2023 ledde till att hon vann Sami grand prix i jojkkategorin. Dagen efter vinsten kom kritiken. Hur kunde hon vinna? Hon är ju inte same nog?

Min berättelse på samiska

Lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska

Du får lyssna till vanliga människors ovanliga berättelser. Tio personer berättar sanna historier från sina egna liv på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Temat för berättelserna är Första gången. Hör om en speciell sten, om att mötas med olika djur, om vägen ur ensamheten, om musikens betydelse och om resor med insikter. Berättelserna har framförts live på scen i samiska kulturhuset Tráhppie i Umeå. En mick, en människa, en berättelse. Och en varm publik som lyssnar.

Animerade samiska sagor, myter och sägner – berättade av Fanny Josephson.

Våra dikter på samiska

Sydsamiska och nordsamiska

Serien vänder sig både till personer som har samiska som modersmål och till dem som tappat kontakten med språket och kulturen. Målgruppen är från högstadiet och uppåt. Tre dikter har fått varsin film och gestaltas var och en utifrån sin speciella stämning. Språket och orden står i fokus och lyfts på olika sätt fram i gestaltningen, varje film avslutas också med en uppläsning medan dikttexten visas i bild.

Vims i rymden

Sydsamiska

Vimsa inte! Det är mammas ständiga påminnelse till Pi, Ti och Ki. Men trots att de ska hem och lägga sig vimsar de genast i väg. De tittar på månen, kollar rymdbilar på Mars och kör lite vilse bland Saturnus fina ringar. Ja, de lyckas faktiskt se nästan hela solsystemet innan det äntligen bär i väg hem. Hem mot rätt måne vid rätt planet och rätt stjärna. Det är den måne där mamma och sängarna väntar.

Fler artiklar