förintelsen - historien om bodri

Förintelsens minnesdag: Utforska berättelserna på UR Play

Varje år, den 27 januari, hedrar vi minnet av offren för Förintelsen under den internationella minnesdagen. Ta del av gripande berättelser från överlevande och fördjupa din kunskap om både Förintelsen och andra världskriget genom att besöka UR Play.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas över hela världen den 27 januari. I år är det 79 år sedan som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades den 27 januari år 1945. Det är av denna anledning vi ägnar denna dag åt att reflektera över och minnas offren.

På UR Play hittar du flera föreläsningar och intervjuer med andra förintelseöverlevare. Ta del av deras berättelser i serien Förintelsens överlevande berättar. Dessutom får vi genom den animerade serien Barnen som överlevde förintelsen unika berättelser om barnens upplevelser av flyktförsök, motstånd och koncentrationsläger under andra världskriget.

Programtips om Förintelsen på UR Play

Se på mig!

Jag glömmer aldrig

Nana, en 90-årig döv kvinna med judiskt påbrå född i Tyskland, delar med sig av sin gripande berättelse om flykten från andra världskriget och Förintelsen. Det är en historia som hon aldrig kommer att glömma och aldrig sluta berätta.

förintelsen - historien om bodri

Historien om Bodri

Uppläsningar för åk F–3

Hédi Fried, överlevande från nazisternas koncentrationsläger, delar sin smärtsamma barndomshistoria. Som judinna hamnar Hédi i ett koncentrationsläger, där hennes enda tröst är tanken på sin hund Bodri. Berättelsen från Hédis bok ger en viktig inblick i historien och kan användas för att prata med barn om Förintelsen.

Om nazisternas förföljelse av judar under andra världskriget. Berättare är den 16-åriga judiska flickan Anne Frank som, tillsammans med sin familj, gömmer sig undan nazisterna och skriver om det i sin dagbok.

Streama våra lärorika program om Förintelsen

Fler artiklar