Karin Adelsköld blir ny programledare i UR:s podd Hjärta och hjärna

Komikern och vetenskapsjournalisten Karin Adelsköld gör programledarpremiär för podden Hjärta och hjärna.

Den nya programledare Karin Adelsköld gör sin premiär i Hjärta och hjärna-podden när den publiceras på UR Play och där poddar finns idag fredagen den 29 april. Imorgon, lördagen den 30 april, sänds avsnittet i P4 kl. 11.03. 

— Hjärta och hjärna är helt klart ett av Sveriges viktigaste program! Vi lever i en tid just nu där tyckandet är hårdvaluta och folk är självutnämnda experter, och vad vetenskapen faktiskt säger kommer ofta i skymundan. Samtidigt kan forskning ibland vara svår att ta till sig – och det är här jag och Emma kommer in. Vi gör det enkelt, roligt och SANT. Ett drömjobb om du frågar mig, säger Karin Adelsköld

Tillsammans med Emma Frans, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi, kommer Karin Adelsköld att driva den prisbelönade poddens populära och nu väl beprövade format med vetenskapliga svar på frågor kring omdiskuterade ämnen. Till exempel: Är det sant att blindtarmen är en onödig rest från forntiden? Kan mobilen avlyssna dig för att ge dig träffsäkra annonser? Blir håret verkligen grövre av rakning? 

Humor, vetenskap och nya ämnen i Hjärta och hjärna

Även om det mesta är sig likt, kommer Karin Adelsköld självklart sätta lite av sin personliga prägel på innehållet. Hennes intresse för teknik och innovation kommer framöver att ge en bredare bukett av ämnen i programmet. Och helt klart blir det humor och vetenskap i en härlig kompott när duon tar upp olika påståenden som florerar och avgör var på skalan av sant, falsk eller mittemellan de befinner sig — kärnan i podden. 

— Det är jättekul att Karin nu är ombord! Hon har en väldigt spännande profil med teknikinriktning och samtidigt en bakgrund som komiker. Och så har hon bland annat försökt analysera humor. Hon passar så väl in i konceptet för Hjärta och hjärna där humor och vetenskap går hand i hand. Jag har mest ett medicin- och hälsoperspektiv, och Karin har teknik och innovation så det leder också till att vi breddar oss framöver, säger programledaren Emma Frans

En annan nyhet i podden är att Emma Frans i varje avsnitt kommer ta upp en aktuell ”forskningssnackis” där nya, och ibland udda, forskningsstudier avhandlas i ett krönikörliknande format som är lite mer personligt. 

Maja Åström som tidigare var programledare med Emma Frans går vidare till ett annat uppdrag på UR. 


Emma Frans och Karin Adelsköld
Karin Adelsköld och Emma Frans. Foto: UR.

Om Hjärta och hjärna

Podden Hjärta och hjärna har tidigare vunnit Radioakademins årliga pris Guldörat, som delas ut för att uppmärksamma Sveriges bästa radioproduktioner, i kategorin Årets Radioprogram 2020 samt brons i New York Festivals Radio Awards 2021, ett internationellt pris där produktioner från hela världen deltar. 


Lyssna på Hjärta och hjärna på UR Play

Fler artiklar