programtips inför jullovet med UR Play

Jullovet med UR Play: Tips för åk 4-6

Vi har valt ut några av våra bästa program för elever i årskurs 4–6 inför jullovet 2023.

Jullovet är äntligen här, och vad är bättre än att mysa hemma framför spännande program? Vi har samlat några fantastiska program från UR som är perfekta för dig i årskurs 4–6. Oavsett om du älskar att bygga kojor, följa med på spännande äventyr eller utforska historien, har UR något för dig. Låt oss ta en titt på våra bästa tips inför jullovet! 

Programtips inför jullovet

Vilken historia!

Åk 4–6


Häng med på en humoristisk resa genom historien! En filmregissör försöker göra film om Vasatiden, stormaktstiden, frihetstiden och gustavianska tiden utan framgång. Men om hon bara visste hur man såg ut, vad man åt, vilka yrken som fanns och vad folk gjorde på dagarna, skulle det vara lättare. Så, vilka var egentligen Gustav Vasa, Carl Michael Bellman och Carl von Linné?


Följ med på ett hisnande äventyr genom världens olika klimatzoner och dess naturtyper. Först möter vi gamla och nya hjältar – Mortensen och Esmé. Deras resa tar dem till otroliga platser och de står inför utmaningar som testar deras mod och uthållighet. Tillsammans med den unga Flora och hennes farfar Georg Graaf ställs de inför en märklig hemlighet, som tycks vara närmare verkligheten än de någonsin kunnat föreställa sig.


Glömskan och Minnet är två varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. På senare tid har Glömskan växt sig starkare än någonsin. Människorna håller på att glömma sina historier. Men i varje generation föds en skaffare, ett barn utsett av Minnet att resa i tiden och samla in barns historier från förr. Vår tids skaffare heter Fabella. Hennes uppdrag är att föra barnens berättelser till Minnesarkivet där Minnet bor. Jakten på den glömda historien är en äventyrsserie för 10-12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige från 1890 fram till våra dagar. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv.


Det är sommarlov. Ett sommarlov som för samman tolvåringarna Alexandra, Dushan, Tindra och Edvin. Vanligtvis hänger de med helt andra kompisar. Men nu är det bara de som inte är bortresta och de fyra enas kring en hämnd mot den mytomspunne Foliemannen. Hans fönster är täckta med folie och rykten säger att han dödar katter och begraver dem på en djurkyrkogård i skogen. En dramaserie om vänskap, kärlek, empati och mod.


”Sommaren före sjuan” är en fortsättning på dramaserien ”Sommaren före sexan”. Vännerna Alexandra, Edvin, Dushan och Tindra har gått ut sexan och ser fram emot ett långt sommarlov med en massa bad och äventyr. Först och främst, Tindras födelsedag ska firas, och kompisarna har stora planer. Men på varsitt håll går de alla igenom olika svårigheter. Alexandra kämpar med att anpassa sig till en ny skola, medan Edvin brottas med familjeproblem. Dushan står inför utmaningar med att hitta sommarjobb, och Tindra har sina egna personliga problem att tackla. Ingenting blir som de har tänkt sig, och lovet ser i stället ut att bli en total katastrof.

Coolaste kojan

Åk 4–6


Vem har inte drömt om att bygga en egen koja i skogen? Här tävlar två lag om att bygga den coolaste och mest påhittiga kojan på bara åtta dagar. För att uppnå detta mål måste lagen planera noggrant, rita sina designidéer, räkna ut materialbehov och sedan bygga kojan från grunden. Till sin hjälp har de erfarna hantverkare och ett imponerande arsenal av verktyg, samt massor av fantasi – och sina kunskaper i matematik!

Så där har du sex fantastiska program från UR som du kan njuta av under jullovet. Oavsett om du är intresserad av matematik, spänning, äventyr eller historia, finns det något för alla. Så varför inte krypa upp i soffan, tända några ljus och slå på TV:n för att utforska dessa spännande världar? Trevligt jullov och njut av tittningen! 

Upptäck fler program för årskurs 4–6!

Fler artiklar