Från sfi till arbete

Från sfi till arbete: Inspirerande berättelser om vägen till anställning

För personer som nyligen har kommit till Sverige och läser sfi kan vägen till arbetsmarknaden kännas både lång och utmanande. I UR:s serie ”Från sfi till arbete” får vi ta del av fyra personers tankar om hur vägen dit har sett ut.

I UR:s nya serie ”Från sfi till arbete” presenteras fyra inspirerande berättelser om individer med olika bakgrunder och erfarenheter. Dessa personer har framgångsrikt etablerat sig på arbetsmarknaden i Sverige. Vi följer med dem i deras arbetsvardag och får träffa deras kollegor. De fyra yrkena i fokus är kock, tandläkare, snickare och skräddare/designer. Serien belyser de personliga berättelserna. Samt betonar visionen att det är möjligt att hitta arbete i Sverige även för de som nyligen har kommit från andra länder.

– Jag hoppas serien ska ge inspiration och förståelse för hur viktigt det är att lära sig svenska. Samt för att vara bättre förberedd inför arbetslivet. Serien lyfter fram så härliga förebilder, säger Camilla Johansson, exekutiv producent på UR.

Våga söka och diskutera

Serien syftar inte bara till att ge personliga bilder från arbetsvardagen, utan också till att uppmuntra sfi-elever att våga söka och diskutera sina tankar om arbete. Varje avsnitt i serien utgår från en person som kan inspirera och dela med sig av sin erfarenhet av att få samt behålla ett jobb. Målet är att eleverna ska känna sig mer självsäkra i sin svenska kommunikation. Samt ha en bättre förståelse för vad som krävs för att lyckas på den svenska arbetsmarknaden.

I det första avsnittet möter vi kocken Ibtihaj Alarini från Palestina, som anlände till Sverige 2001. För närvarande arbetar hon som förskolekock på Näsbygårdens förskola i Kristianstad. Ibtihaj delar gladeligen sin passion för matlagning med förskolebarnen. Hon engagerar sig aktivt i att skapa måltider som stödjer barnens lärande.

Förskolekocken Ibtihaj Alarini. Foto: UR

Serien kan användas som ett kraftfullt verktyg för att stärka och inspirera nyanlända till att följa sina drömmar och göra framsteg på den svenska arbetsmarknaden. Genom att dela dessa berättelser hoppas de medverkande kunna sprida hopp och motivation till alla som är på väg från sfi till arbete.

Streama Från sfi till arbete!

Fler artiklar