”Vi ska vara fina mot naturen och göra den glad!”

Så går det till när Galonisarna lär ut ekologi och hållbar utveckling till förskolebarn. Upptäck vårens finaste naturbingo och arbetsblad!

Tre barn i knallgula galonbyxor mumsar på kex i blåbärsriset. Snart ska de låtsas piratsända en film om sniglar från en skogsglänta till de vuxna på myndigheten Asfalt & Parkering som är naturförnekare. Det är fikapaus inför dagens sjätte tagning av serien Galonisarna, som förklarar begreppet ekologi och hur snillrikt allt hänger ihop i naturen. En ljudtekniker rättar till barnens mikrofoner. ”Okej! Då kör vi igen!”, ropar regissören Fanny Josephson.

”Barn som förstår naturen skyddar den”

Inspelningsplatsen i den lummiga gläntan är vald med omsorg. Här finns naturliga kulisser i form av mossiga stenar och en knattrande hackspett i bakgrunden. Alla förskolebarn ska kunna känna igen sig i den typiska utflyktsmiljön. Fanny Josephson sitter med sitt manus på en trasmatta strax utanför bild och regisserar dagens skådespelare Ellen, 7 år, Linton, 6 år, och Leonie, 5 år. 

– När vi läste olika forskningsrapporter om barn och natur fastnade vi för meningen ”Barn som förstår naturen skyddar den”. I ett större perspektiv handlar det om hållbar utveckling, säger Fanny Josephson.  

På myndigheten Asfalt & Parkering finns det inget som heter natur – för de har aldrig sett den. Men så dyker det upp en kotte i fikarummet, en snigel i en skrivbordslåda och ett blad under en sko. Det är förskolebarnen Galonisarna som ligger bakom, och till slut lyckas de övertyga myndigheten om att naturen finns och klarar sig bra själv om vi förstår den bättre.

”Vi är Galonisarna och vi ska rädda världen!”

På inspelningsplatsen har solen plötsligt kikat fram bakom ett moln och påverkat ljussättningen i scenen. Hela teamet får avvakta i några minuter tills skuggan är tillbaka. De tålamodskrävande väntetiderna är det jobbigaste med skådespelaryrket, tycker Ellen. Hon visar upp en del av rekvisitan, en ombyggd borrmaskin med en fläkt på.

­– Den här är supertung! pustar hon. Men det är roligt att ha egna repliker. 

Linton passar på att kika i fotografen Mikael Blommés kamera. Leonie funderar en stund över varför det är viktigt att vara rädd om djuren och växterna på vår planet.  

 – För att naturen ska bli glad! säger hon. 
– Ja, vi är Galonisarna och vi ska rädda världen! fyller Linton i.  

Här kan du streama Galonisarna på UR Play!

Vill du fortsätta jobba med Galonisarna efter att ni tittat?

Till vart och ett av de åtta avsnitten finns en liten affisch med roliga uppdrag, intressanta frågor och en QR-kod till det aktuella avsnittet. Klicka på fliken ”Pedagogiskt material” under programmet på UR Play.

Letar du ett färdigt uppdrag att ha med på utflykten?

Här kan du skriva ut Galonisarnas egen naturbingo och låta förskolebarnen söka efter vårtecken i ert närområde.

Fler artiklar