Håll läslusten vid liv med UR

Vi samlar de bästa programtipsen från UR Play för att motivera och inspirera till läsning och läslust, både för dig som lärare och förälder.

Frågan om svenska barns läsvanor är ständigt aktuell och flera undersökningar vittnar om dalande resultat. Däribland den internationella mätningen Pirls från 2021, som visar att läsförmågan hos svenska tioåringar försämrats under de senaste fem åren. Mätningen visar också att svenska föräldrar ägnar mindre tid åt läs- och skrivaktiviteter med sina barn innan de når skolåldern.

Vi på UR vet hur viktigt det är att skapa läslust där den inte funnits förut och att fortsätta hålla denna läslust vid liv. Med vårt programutbud vill vi stötta upp i samspelet mellan lärare, föräldrar och elever, och inspirera till ett långsiktigt läsfrämjande arbete både i och utanför klassrummet.  

Därför har vi samlat ett urval av våra program på temat läsning för olika åldrar och årskurser. Här hittar du flera sätt att väcka liv i läslusten, som att trolla med orden tillsammans med Tripp och Trapp, ta en tur till Bokstavslandet, eller lösa kluriga språkgåtor i vår nya serie Läsbubblan. Vi har också hämtat tips från vårt stora bibliotek med inläsningar av allt från klassiska småsagor till spännande kapitelböcker.

Lycka till och trevlig läsning!


FÖRSKOLA

Ordisarna

När nyhetsankaret Barbro Kvist ska läsa upp sporten och vädret blir det alltid tokigt. Här behövs hjälp! Ordisarna kan säkert hjälpa till — de busar med orden och med Barbro. En serie som på ett lekfullt sätt övar barnens fonologiska och språkliga medvetenhet. Streama Ordisarna på UR Play!

Ordisarna. Bild: UR.

Småsagor

Bilderböcker för öronen upplästa på svenska. En skådespelare läser texten så som den står i boken och bilderna målas med ljud och musik. Böckerna blir till lekfulla, allvarliga, fantasifulla och tankeväckande ljudupplevelser. Streama Småsagor på UR Play!

Tripp, Trapp, Träd-sagor

Berättelser som tar upp vardagsnära situationer om stort och smått. Det kan handla om vänskap, att känna sig stor och vilja sova själv eller hur man gör för att få en glass efter maten. Alla sagor är från UR-serien Tripp, Trapp, Träd som finns på UR Play. Titta på Tripp, Trapp, Träd på UR Play!

Lässugen

Sexåriga Lydia är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand, utom att läsa högt för sig själv. Då tar Lydia till sin lässug: med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar i Lydias soffa, redo för högläsning. Lässtunden kan börja! Streama Lässugen på UR Play!

Tripp och Trapp trollar med ord

Tripp och Trapp trollar fram två ord. Vad händer när de två orden sätts ihop till ett? Genom lek, rim och musik får barnen utveckla sitt språk. Serien är också en förberedelse inför läs- och skrivinlärningen i skolan. Se alla avsnitt av Tripp och Trapp trollar med ord på UR Play!

ÅRSKURS F-3

Frallan är bäst

En gestaltad uppläsning av Sara Ohlssons kapitelbok om Frallan, mamma och mormor, en vardagshistoria om lek, bus och tävling över generationerna. Eleverna kan följa texten i boken samtidigt som de lyssnar på berättelsen och tränar sin läs- och hörförståelse. Lyssna på Frallan är bäst på UR Play!

Frallan är bäst. Bild: UR.

Livet i Bokstavslandet

ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för barn som vill få upp sitt läs- och skrivflyt. Serien bygger på pedagogiska moment som ordkunskap och meningsbyggnad, och är full av humor, lekfullhet och musik. Se alla säsonger av Livet i Bokstavslandet på UR Play!

Läsa med

ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för barn som vill få upp sitt läs- och skrivflyt. Serien bygger på pedagogiska moment som ordkunskap och menings-byggnad, och är full av humor, lekfullhet och musik. Titta på Läsa med på UR Play!

Bokstavshissen

Ett ABC-program som riktar sig till barn i lågstadiet och till teckenspråkiga barn. I vanliga hissar trycker man på siffran som motsvarar våningen man vill till. Här gäller det att välja rätt bokstav! Programledaren Gabriel tar oss genom alfabetet med roliga pyssel. Se alla avsnitt av Bokstavshissen på UR Play!

Läs och skriv med Ylva

Författaren Ylva Hällen väcker fantasin, skrivlusten och lässuget. Hundratals barn runt om i Sverige har varit med och skrivit sagor som de tillsammans med Ylva läser upp, reflekterar över och samtalar om. Avsnitten innehåller dessutom olika hjälpsamma läs- och skrivtips. Kolla på Läs och skriv med Ylva på UR Play!

ÅRSKURS 4-6

Läsbubblan

Lär er ord och begrepp i det svenska språket på ett lekfullt sätt! Här får tre barn samarbeta för att lösa olika språkutmaningar. Iris, en språkrobot, kan förklara de svåraste orden. Serien vill göra det enklare för barn att närma sig och förstå skönlitterära texter. Streama Läsbubblan på UR Play!

Läsbubblan. Bild: UR.

Läsmysteriet

En läskig, spännande och klurig tävling i läsförståelse! Här får barn lösa uppdrag baserade på läsförståelse-strategierna: förutspå, reda ut oklarheter, ställa frågor och sammanfatta. Programmets syfte är att ge eleverna en uppfattning om hur läsförståelsestrategierna fungerar och att skapa en lust att tillämpa dem i läsningen. Titta på Läsmysteriet på UR Play!

Sluka svenska

Berättelser för elever i grundskolan med svenska som andraspråk. Programmets innehåll fokuserar på hörförståelse och berättande, och består av noggrant utvalda böcker för de olika målgrupperna: lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet. Streama Sluka svenska på UR Play!

Drakskeppet

En uppläsning av Maj Bylocks bok om riddardottern Petite. Berättelsen handlar om en ung flickas kamp för att överleva i ett nytt land, erfarenheter som många kan identifiera sig med. Elever får träna på att använda lässtrategier genom att lyssna på uppläsningen samtidigt som de följer med i texten. Lyssna på Drakskeppet på UR Play!

Nattkorpen

En dramatiserad uppläsning av Johan Rundbergs prisbelönta roman som ger en inblick i hur livet kunde se ut för barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. En spännande berättelse som kan väcka läslust såväl som nyfikenhet för ämnet historia. Lyssna på Nattkorpen på UR Play!

Extratips:

För dig som är lärare finns även digitala lärarhandledningar till de flesta av våra program. Där samlar vi hjälpsamma tips på hur du kan använda programmen i din undervisning. Du kan också följa våra sociala medie-konton UR Lärare Facebook och Instagram för ännu mer programtips och inspiration till undervisningen

För dig som förälder finns massvis med inspiration på våra sociala medie-konton UR Föräldrar Facebook och Instagram. Där samlar vi tips och inspiration till hur du som förälder kan vara med och stötta ditt barns lärande.


Letar du ännu mer inspiration?

Hitta fler program om läsning på UR Play

Fler artiklar