Nya serien Skrivbolaget rycker ut

Nu blir det både enklare och roligare med skrivregler på mellanstadiet – det populära Grammatikbolaget har blivit Skrivbolaget.

I nya serien Skrivbolaget får eleverna hjälp med allt från särskrivningar och skillnaden mellan talspråk och skriftspråk, till hur man vet om det ska vara de eller dem.

Skådespelaren Elin Ek sitter i sminklogen med en blond peruk på huvudet och blir förvandlad till karaktären Britt-Inger

– Vi har haft en dialog med lärare om de vanligaste svårigheterna för eleverna när de ska uttrycka sig i skrift och försöker gestalta lösningar. Det kan handla om hur en text blir oläslig utan kommatecken och punkt och då tipsar vi om hur man använder skiljetecken, berättar Elin Ek. 

Lär ut grunderna i skriftspråk

– Skrivbolaget är en av flera satsningar från UR för att hjälpa elever i olika målgrupper att skriva bättre. Med hjälp av eldsjälarna på Skrivbolaget hoppas vi att Sveriges mellanstadieelever upplever styrkan och glädjen i att lära sig grunderna i ett funktionellt och begripligt skriftspråk, säger Annice Lindstrand, projektledare på UR. 

Skrivbolagets egen utryckningsbil åker runt på fältet och rättar till akuta skrivfel. Foto: Haben Solomon

Britt-Inger och Mats får nya medhjälpare

I Skrivbolaget återser vi de gamla, bekanta ansiktena Britt-Inger och Mats men nu har företaget även förstärkts av två nya medarbetare. Britt-Inger får hjälp på kontoret av Kevin och Mats får sällskap av sin syster Marie

– Alla som sett Mats genom åren vet ju att han är en vänlig själ med hög arbetsmoral som håller grammatiken och fikapauserna högt, men att jobba med ett retsamt syskon kan få den mest timida person att flippa ur. Vi kommer att få se nya sidor av Mats som många i mellanstadiepubliken kommer känna igen sig i, säger Elin Ek. 
 
Ute på fältet åker kollegorna Mats och Marie runt och rättar till akuta skrivfel i Skrivbolagets egen utryckningsbil. Det kan vara en ilsken lapp i en tvättstuga som saknar både struktur och röd tråd eller en glasskiosk som särskrivit glassorterna. 

”Att kombinera humor och pedagogik är oslagbart”

Skådespelaren Jakob Setterberg står i kulissen inför dagens första tagning. Han gör rollen som den nye medarbetaren Kevin. Snart ska han spela en scen där Kevin får träna sig på att använda synonymer med hjälp av bakelser. 

– Det skulle kunna vara fyrkantigt och tråkigt att göra en serie där man pratar om skrivregler, men det är precis tvärtom! Vi tar fram kul lösningar med hjälp av stora manicker, drastiska jämförelser eller en speciell hatt, säger Jakob Setterberg. 
 
– Att kombinera humor och pedagogik är oslagbart! Jag tror att man skulle kunna lära sig vad som helst på det viset, säger Elin Ek som har en klar vision inför att Skrivbolaget snart landar ute i klassrummen. 

– Jag vill inte att en enda unge ska gå ut grundskolan och inte kunna de grundläggande skrivreglerna. 


Skrivbolaget hjälper till med allt från skillnaden mellan talspråk och skriftspråk till skiljetecken, särskrivningar och synonymer. Till Skrivbolaget hör också serien Britt-Ingers skrivvlogg där du får en rolig repetition och sammanfattning av avsnitten.

Skrivbolaget och Britt-Ingers skrivvlogg har premiär på UR Play torsdag den 16 december!

Du kan läsa mer om våra program i årets UR-Magasin. Ta mig till magasinet!

Fler artiklar