UR:s program om demokrati är viktigare än någonsin

UR:s serie ”EU i fokus” har hamnat högt upp på den politiska agendan i Ungern. Landets utrikesminister Peter Szijjarto upplever att Sverige genom UR:s program sprider falsk information om landet.

Sedan den ungerska regeringen uppmärksammat ett inslag som UR gjorde 2019 om bristerna i den ungerska demokratin blev UR plötsligt slagträ i den svenska Nato-processen. Ungern har i ett brev till den svenska utrikesministern varnat Sverige för att UR-inslaget kan få konsekvenser för det svenska inträdet i Nato, vilket uppmärksammats stort i svenska medier. 

– Det viktiga för oss är att vi står för UR:s uppdrag och inte låter oss påverkas. Vid ett sådant här tillfälle är det skönt att vi har så hög kvalitet i det vi gör. Det är mycket lätt att försvara inslaget, som är pedagogisk och väl förklarad journalistik med trovärdiga och tydligt redovisade källor. Precis som det ska vara, säger UR:s vd Kalle Sandhammar

UR har ett särskilt utbildningsuppdrag: genom att producera, sända och tillgängliggöra radio- och tv-program förstärker, breddar och kompletterar vi det andra gör inom utbildningsområdet. Med hjälp av mediers kraft omvandlar vi fakta till lärande upplevelser som engagerar, berör och gör det komplexa begripligt. Genom att kombinera journalistik med pedagogik förstärker och stöttar vi både i utbildningen och i samhällsutmaningar där oberoende och pålitlig kunskap behövs.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för kritik. För oss blev det ett tillfälle att markera vårt oberoende, och att vårt uppdrag inte förhåller sig till politiska agendor. Så jag såg det mest som en chans att ta plats med vårt uppdrag och berätta vad vi gör. Det verkar ha nått ut väl, eftersom nästan alla stora medier i Sverige uppmärksammade detta under torsdagen, fortsätter Kalle. 

Vill du veta mer? Du hittar alla våra program om demokrati på UR Play!

Fler artiklar