UR i skolan

Vi gör inte bara program. Vi gör skillnad. Genom att stötta lärare, väcka barns nyfikenhet och ge svar på det du alltid undrat över är UR med och bidrar till den demokratiska tanken. Att veta saker om andra människor, samhället och hur allting hänger ihop är en förutsättning för att vi alla ska kunna vara med och påverka våra liv och den tid vi lever i.

Bild

86 % av lärarna är positiva till UR

UR skapar kritiska medborgare

Frihet att tänka och formulera sig fritt är grunden för ett öppet samhälle. När allt omkring oss blir digitaliserat behöver vi förstå mediernas roll och hur de formar vår världsbild. Och inte minst hur vi kan använda medier för att själva kommunicera med andra, i privatliv, utbildning och när vi jobbar.

UR:s program kan bidra till att öka den digitala kompetensen. Många av våra produktioner har innehåll som bidrar till medie- och informationskunnighet, MIK. Program som öppnar ögonen, problematiserar och ger nya perspektiv.

Citat

Hesna Köhler

För mig är tillgängligheten det viktigaste med UR – att man kan komma åt programmen när som helst.

Bild

58 % tycker att UR har ett stort värde för samhället

”Det är fantastiskt att kunna plocka godbitarna och låta hela lärarkåren få gemensam fortbildning”

Gymnasieläraren Hesna Köhler om hur hon använder UR och varför det är viktigt.

Visa mindre

- För mig är tillgängligheten det viktigaste med UR – att man kan komma åt programmen när som helst. Sen är det centralt i mina ämnen engelska, franska och arabiska att det går att se programmen både på svenska och på målspråket. Det finns även textning på de olika språken, så det är bara att välja beroende på vilket moment man arbetar med.

- Dessutom är det en klassfråga för mig. Människor från de elevgrupper jag arbetar med har inte föräldrar som behärskar svenska språket och de saknar därför det stöd hemifrån som många andra har. Genom program från UR kan de få hjälp och det blir mer rättvist på så vis.

- Mina favoritprogram är så många men jag ska försöka ranka de som passar min undervisning bäst:

1. Föreläsningar. Det finns så många bra föreläsningar som jag använder som förstelärare i pedagogiska caféer eller i min utvecklingsgrupp. Det är fantastiskt att kunna plocka godbitarna och låta hela lärarkåren få gemensam fortbildning. Dessutom är det bra att de engelska föreläsningarna är översatta. Det ökar tillgängligheten ytterligare.

2. Orka plugga, pluggtips för högstadieelever. Konkretiseringen av kunskapskraven är helt fantastisk!

3. Kortfilmsklubben, kortfilmer på olika språk från olika delar av världen. Det går att individ- och nivåanpassa filmerna och använda dem både som introduktion, fördjupning eller tolkning av någon särskild del av kursen.

Hesna Köhler, lärare på Morabergs studiecentrum, gymnasieskola i Södertälje. Hon undervisar i engelska, franska och arabiska.

Stäng

Citat

bild på Juno Frisk

Jag har följt 'Tänk till' på Youtube i något år och tycker om de serierna så himla mycket. Det känns som att UR försöker sträva efter att ha så mycket representation av minoritetsgrupper som möjligt. Det är så skönt att någon prioriterar oss som annars inte får synas i media!

Visste du att?

  • 100 % av UR:s program textades på svenska under senaste året

  • Vi har program på över 50 språk

  • 84 % av de som använder sig av våra program i utbildningen skulle rekommendera UR

  • Vi har syntolkade program för alla årskurser i grundskolan och gymnasiet

  • Vi samarbetar med lärare och elever över hela Sverige.

Bild

75 % av lärarna upplever att UR:s utbud bidrar i deras elevers lärande.