Kul fakta – rymden är nominerad till Guldörat!

Kul fakta – rymden är nominerad till Guldörat och har chans att koras som vinnare i kategorin Årets Barn under galan den 18 oktober.

– Det känns fantastiskt roligt! Rymden är ju verkligen ett ämne som engagerar, väcker frågor och tankar hos de allra flesta, säger Isabella Grybe, exekutiv producent. 

Kul fakta – rymden är en radioserie som lockar till skratt och väcker nyfikenhet. Vi får svar på frågor som: hur går man på toa, äter eller sover i tyngdlöshet? Hur högt kan man hoppa på månen? Och varför strimlas allt som spagetti i närheten av ett svart hål? Dessutom får vi höra om den första månresan, skillnaden mellan olika rymdstenar, om svarta hål, stjärnfall och andra intresseväckande fenomen.

Vi ville göra någonting ljudligt riktigt spännande, där fakta om rymden vävs in i ett fiktivt berättande med mycket humor och det tycker jag producenten Emilia Traneborn verkligen har lyckats med! Utmaningen som vi tampades med var själva aktualiteten i serien. Parallellt med att Emilia skrev manus, skrevs det hela tiden ny rymdhistoria som det rapporterades om på nyheterna. Så det var sannerligen en utmaning! Men resultatet är vi mycket stolta över, säger Isabella.  

Syftet med serien är att på ett lättsamt sätt levandegöra det centrala innehållet i lågstadiets naturorienterande ämnen fysik och biologi: till exempel tyngdkraft, människans resor, upptäckter och vistelse i rymden m.m.

Årets upplaga av Guldörat, radio- och poddbranschens pris, går av stapeln den 18 oktober med gala på Vasateatern i Stockholm. Kul fakta – rymden är nominerad i kategorin Årets barn och du kan ta del av programmet på UR Play.

Fler artiklar