Ny animerad serie på svenskt teckenspråk

I UR:s nya animerade serie Matteväktarna presenteras centrala begrepp inom matematiken — helt på svenskt teckenspråk.

— En animerad serie på svenskt teckenspråk i denna utsträckning har aldrig gjorts i  Sverige innan. Förhoppningsvis ska det kännas som något tittarna aldrig sett förut, säger Gustav Rangsjö, exekutiv producent på UR.

Utanför Mattestadens portar står Väktarna Ett och Två på ständig vakt, redo att sätta stadens besökare på prov. Det är nämligen bara mattemästare som får vistas i Mattestaden och för att få komma in måste de först bevisa sina kunskaper om volym, vikt, mått och mönster. Väktarna tar sitt uppdrag på största allvar, men som tur är finns ett Lexikon som kan förklara de olika begreppen för mästarna.

Animation som är unik i sitt slag

Matteväktarna är en 3D-animerad serie som presenterar matematiska begrepp på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt. Serien är bland de första i sitt slag som en längre animerad serie på svenskt teckenspråk. Tillsammans med produktionsbolaget har man använt olika kreativa tekniker för att animera på svenskt teckenspråk.

— Då svenskt teckenspråk är ett visuellt språk gjordes manuset genom att filma teckenspråkiga skådespelare. På det sättet får man direkt se hur begrepp och förklaringar ska formuleras på svenskt teckenspråk. Därefter har animationen gjorts genom att gå igenom ruta efter ruta och kopiera den inspelade förlagan. Det har varit en oerhört lärorik resa, säger Gustav Rangsjö.

Stillbild från animationsprocessen. Bild: UR.

För ett barn är det otroligt viktigt att kunna känna samhörighet med andra som talar samma språk.

Gabriella Della Morte Pålstam, gruppchef för UR:s teckenspråksredaktion

När språk skapar samhörighet

I dagsläget finns det inga längre animerade serier på svenskt teckenspråk, allra minst riktade till barn. Matteväktarna blir ett viktigt tillskott till utbudet, menar Gabriella Della Morte Pålstam, gruppchef för UR:s teckenspråksredaktion.

— För ett barn är det otroligt viktigt att kunna känna samhörighet med andra som talar samma språk. Serien innehåller inslag från dövkulturen som många av barnen kommer känna igen. Igenkänning och identifikation är en viktig del i ett barns personliga utveckling, säger Gabriella Della Morte Pålstam.

UR:s teckenspråksredaktion jobbar nära sin målgrupp både i och utanför skolan, och håller löpande direktkontakt med både lärare och elever. Detta är avgörande för arbetet med redaktionens produktioner och en tacksam tillgång, förklarar Gabriella Della Morte Pålstam.

— En av UR:s hjärtefrågor är utbildning, så denna animerade matematikserie på svenskt teckenspråk träffar ju mitt i prick. Vi är mycket glada över denna produktion som vi hoppas ska bryta ner barriärer och motivera fler till att göra animerade serier på teckenspråk för barn.

Programmet lyfter obligatoriska moment för grundskolan

Matteväktarna riktar sig till elever i årskurs F-4 och presenterar centrala begrepp inom matematiken. Eleverna får öva sin förmåga att använda och beskriva matematiska begrepp, och får en ökad förståelse för sambanden mellan begreppen. Avsnitten avhandlar flera delar i den obligatoriska kartläggningen för förskoleklass i specialskolan och i grundskolan. Programmet ger också en grund för det nationella ämnesprovet i matematik i årskurs 4 i specialskolan och årskurs 3 i grundskolan.

Serien är på svenskt teckenspråk, men passar även bra för dem som inte kan teckenspråk då den även är dubbad på svenska.

Se första avsnittet av Matteväktarna på UR Play

Till programmet medföljer även pedagogiskt material i form av en digital lärarhandledning med tips på hur man kan använda programmet i sin undervisning.

Fler artiklar