Tips och inspiration för föräldrar

Menu open Menu close

Hur kan vi hjälpa dig?

Mitt barn kämpar med…

  • Beteenden/utmaningar

  • Situationer

Vad är språkstörning? Forskaren förklarar

Trots att språkstörning är vanligare än adhd, är det många som inte vet vad det är. Kunskapen om diagnosen måste bli större, menar forskaren och logopeden Anna Eva Hallin som förklarar mer i klippet.

Nu trivs William i skolan

William har tidigare varit hemmasittare och bytt skola fyra gånger. När det inte fungerade gav flera skolor upp – men det gjorde inte hans familj. Se hur det går för William.

Hjälp med motoriken 

Liam fyller snart 11 år och hans största önskan är att lära sig cykla. I klippet får familjen hjälp av barnfysioterapeuten Ulrika Myhr.

Om barn och skärmtid

Vad gör dina barn framför skärmen och hur mycket sitter de framför mobilen? Gustav Martner ger råd om vad man bör tänka på kring barnens skärmtid.

Så kan ni få lugnare morgnar

För många barnfamiljer är morgonen en kamp mot både tid och morgonhumör. Psykologen Bo Hejlskov Elvén ger konkreta råd kring hur man kan få lugnare morgnar av.

Efter Superungar: ”Nu cyklar Liam till skolan”

Liam och hans föräldrar som berättar om tiden efter programmet ”Superungar”. Liam fick hjälp med sina motoriska utmaningar och lärde sig cykla.

5 myter om adhd

Har du någon gång hört att “barn har inte adhd, de är bara ouppfostrade”? Det florerar många myter om adhd. Anders Hansen tar upp några vanliga myter.

När ditt barn har svårt att sova

Alicia sover ofta dåligt. Hon har tusen tankar i huvudet och har svårt att somna. I klippet ger psykologen Örjan Swahn ett konkret och enkelt tips, som visar sig fungera riktigt bra.

Lära sig hantera tid

”Jag kan inte tid”, säger Elsa. Hon missar ofta bussen, ibland för att hon fastnar i videos på nätet. Logopeden Ebba Almsenius ger konkreta verktyg.

Hur hanterar man ilskan?

Nahed Mari har två söner med adhd. Oförutsägbara utbrott hör till vardagen. Men med rätt förutsättningar kan vardagen underlättas. I klippet möter familjen experter som ger tips på hur man kan hantera ilskan.

Hitta lösningar för en hemmasittare

Vad gör man när barnet blivit en hemmasittare? En mamma samtalar med NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo och får värdefulla råd.

Lågaffektivt bemötande med Bo Hejlskov Elvén

I en av UR:s mest sedda föreläsningar berättar psykologen Bo Hejlskov Elvén om de lågaffektivt bemötande. På ett ögonöppnande sätt visar han hur man kan hantera unga och barn som slåss.

Hur kan man få kontakten med skolan att fungera bättre?

Elisabeths son ville inte gå till skolan och riskerade att bli en hemmasittare. Här berättar hon om hur hon gjorde för att kommunikationen med skolan skulle bli så bra som möjligt.

Att ta hand om sin relation

Det är inte ovanligt att föräldrarnas relation blir lidande när barnen har NPF. Hur hinner man med varandra?

Var på adhd-skalan ligger du?

Vad är normalt beteende? Överläkaren Anders Hansen resonerar kring bilden av vad som är inom normalspektrat och hur man ser på adhd.

Få barnet att se konsekvenserna

Hur ska man göra med barn som bara vill bestämma allt själv? Se klippet för att ta del av ett knep som kan vara till hjälp för att hantera ditt barn.

Vad kan ge barn en bättre självkänsla? 

Hur kan man jobba upp barns självkänsla? I det här klippet får familjen tips, bland annat hur man tar hjälp av en bra-bok.

Ett bra liv med autism

Många föräldrar oroar sig för hur det ska gå för deras barn när de blir äldre. Lars Bob Damberg berättar om sitt liv och hur diagnosen hjälper honom i sitt arbete.

Hur beskriver du ditt barn?

Har du tänkt på hur du beskriver ditt barn för andra? Orden du väljer för att beskriva ditt barn är viktiga. Är det neutrala eller värderande ord? Se klippet för att få en tankeställare.

Om motorik och fritidsaktivitet

Att ha en fritidsaktivitet är viktigt för alla barn. Men har man motoriska svårigheter kan man ha svårt för vissa rörelser. Hör barnfysioterapeuten Ulrika Myhrs tips för hur man kan tänka för att hitta rätt aktivitet.

Utåtagerande barn i bonusfamiljen

Nya familjekonstellationer innebär nya utmaningar. En mamma undrar hur hon ska hantera sin son som inte kommer överens med nya sambon och hans barn. Hör ett samtal om bonusfamiljen med NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo.

Hitta en fritidsaktivitet

Det kan vara svårt att hitta en fritidsaktivitet, men om ni hittar rätt kan det bli en succé för hela familjen. Elmie testar på längdskidåkning, coachad av f.d. landslagstränaren Christer Skog.

Superungen Jacob: ”Vi kommer mycket bättre överens”

Vi träffar Superungarna Jacob och Gabriel och deras föräldrar som berättar om tiden efter programmet ”Superungar”. Bröderna fick stöd i att hantera ilskan.

Efter Superungar: ”Jag är mer accepterande nu”

Vi träffar superungen Elmie och mamma Bente som berättar om tiden efter programmet ”Superungar”. Familjen fick hjälp med stökiga morgnar.

Efter Superungar: ”Hon har fått bättre koll på tiden”

Vi träffar superungen Elsa och hennes mamma Karin som berättar om tiden efter programmet ”Superungar”. Elsa fick hjälp med att få bättre koll på tiden.

Superungen Alicia: “Två timmars sömn till åtta”

Vi träffar Alicia och hennes mamma Caroline som berättar om tiden efter serien ”Superungar”. I programmet fick de hjälp att hantera Alicias sömnproblem.

Att göra ett schema

Vad är poängen med att ha tydliga rutiner och schemalägga sin tillvaro? Se klippet för att att få veta mer.

Svårt med sociala relationer

Sociala relationer kan ibland vara svårt för barn. En mamma får råd och stöd av NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo.

Att sätta ord på känslor

Det kan vara svårt att reglera känslor för barn. Man blir väldigt arg eller väldigt glad. Barnfysioterapeuten Ulrika Myhr ger tips hur man kan hjälpa barnet reglera känslor med en enkel strategi.

Slippa informera skolan gång på gång?

Hur kan man som förälder slippa informera skolan om samma saker gång på gång? Hör en mamma prata med NPF-poddens experter.

Tips för barn som inte vill gå i skolan

Skolpsykologen Susanne Bergström ger fem tips på hur man som förälder, tillsammans med skolan och stödpersoner, kan få sitt barn att komma tillbaka till skolan.

Hjälp att klä på sig själv

Om man har motoriska svårigheter kan det t.ex. vara svårt att klä på sig själv. Här visar barnfysioterapeuten Ulrika Myhr några enkla knep.

Det positiva med att få en diagnos

Musikalartisen Frida Modén Treichl kände sig missförstådd och annorlunda ända fram tills hon fick sin adhd-diagnos. Nu känner hon att hon kan förklara sina olika sidor på ett enklare sätt. Hör Frida berätta.

Kompisar och det sociala livet

Hur stöttar du någon med autism i det sociala livet? Här får du konkreta tips.

Hantera rutiner i vardagen 

Hur kan man skapa fungerade rutiner? Förändringar är svårt för många barn. En mamma berättar om sin dotter som vill bestämma själv. NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo ger råd.

Går det att förebygga utbrott?

Går det att förebygga utbrott? Istället för att fokusera på utbrotten – fundera på hur ni gör när det fungerar bäst. En mamma får råd av NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo för att förebygga sin dotters utbrott.

Anpassa istället för att tassa

Vad är skillnaden på att tassa och att anpassa? Se klippet för att få svaret.

Vad gör man vid låst läge?

Låst läge – hur kan man hjälpa sitt barn då? Ingenting fungerar när rutiner bryts. Dottern blir arg och följer efter sin mamma och frågar samma sak om och om igen. NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo ger henne tips och råd.

Tips för att lära sig cykla

Att cykla kan vara en utmaning när man har motoriska svårigheter. Barnfysioterapeuten Ulrika Myhr tipsar om en klurig genväg för att komma upp på cykeln.

Hur ska jag räcka till som förälder?

Hur ska jag räcka till? Jag har tre barn som har adhd och autism. Det är svårt att få dem att fungera ihop. Hör en mamma berätta och få råd av NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo.

Att leva med adhd

Många föräldrar oroar sig för hur det ska gå för deras barn när de blir äldre. Här berättar Helén om det positiva med adhd, att hon läst 480 högskolepoäng till exempel. Måns Möller besöker henne och försöker hänga med i hennes tempo.

Vägrar att gå till förskolan

Dottern vägrar att gå till förskolan. ”Vi har försökt, på en massa olika sätt, att locka henne till förskolan”. Vad kan man som förälder göra då? NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo ger råd.

Hjälpmedel till duschen

Om barnet inte vill duscha behöver man som förälder hitta orsakerna. Johannes Haglund ger konkreta tips på hjälpmedel som kan underlätta.

Hantera större förändringar

Förändringar kan vara svåra för barn. Hur kan man underlätta övergången från skola till sommarlov? Hur förbereder man sitt barn inför en flytt? Hör en pappa få tips av NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo.

När autism blir en tillgång 

För cellisten Elisabeth Wiklander blev hennes autism en tillgång. I klippet får vi höra hur hon tack vare sina specifika förmågor kunnat klättra mot världstoppen.

Extroverta barn

Barn har olika sociala behov. Barn som är extroverta och kontaktsökande kan ha svårt med det sociala samspelet. Se tipsen för hur bemöter man en extrovert.

Samuel och skolan del 1

Vad gör man om kontakten med skolan inte fungerar? Samuel har flera diagnoser och hans skolgång fungerar inte. Samuels mamma får hjälp att lösa kontaktproblematiken med skolan.

Samuel och skolan del 2

I andra avsnittet om Samuels kamp för att få hjälp av skolan samtalar Måns med författaren Lazlo som har egna barn som fick stöd och som ger värdefulla tips.

Samuel och skolan del 3

I tredje avsnittet om Samuel träffar Måns Skolverket och får veta vad man som förälder kan göra när skolkontakten inte fungerar. Vi får se hur det gick för Samuel och hans mamma.

NPF-anpassad skola 

Vad innebär NPF-anpassad skola? På Källbrinksskolan får eleverna tugga tuggummi och ha keps på lektionerna. I klippet får vi höra lärare och elever berätta om hur skolan anpassats för elever med särskilda behov.

Hemmasittare – vad kan du som förälder göra?

Vad kan man göra när ens barn vägrar gå till skolan och blir en hemmasittare? Ellinor Kennerö Jonner är mamma till Noel. I sjuan mådde han så dåligt att han till slut vägrade gå tillbaka till skolan. Men familjen hittade en lösning. Hur det är med Noel idag får du se i klippet.

Barn med språkstörning får hjälp av Emojisnurra

Barn med språkstörning kan ha svårt att använda språket i samspel med andra. Att kunna uttrycka känslor är en viktig förmåga. För att öva på det använder skollogopeden Julia en “Emojisnurra”.

Logopedens tips till skolan för barn med språkstörning

Logopeden Julia Andersson möter dagligen barn med språkstörningar. I skolan blir det ofta problematiskt när alla ska lära sig i samma takt. Digitala verktyg i all ära, men passar det alla med språkstörningar? Julia ger tips på visuella ingångar till lärandet.

Hantera sammankomster

Behöver den med autism komma på födelsedagsfesten? Johannes ger konkreta tips på hur man kan hantera sammankomster.

Oplanerade aktiviteter

Vissa barn har svårt med hastiga omställningar och oplanerade aktiviteter. Förändring av schemat kan skapa oro. Se klippet för tips!

Utmaningen med flerspråkighet och språkstörningar

Det kan vara svårt för lärare att upptäcka elever med språkstörningar. När eleven dessutom har ett annat modersmål än svenska blir det inte lättare. På Angeredsgymnasiet i Göteborg har man löst det med specialpedagoger som talar elevens modersmål.

Hemmasittarna som återvände

Skolpsykologen Susanne Bergström i Haninge upptäckte att flera elever i kommunen inte dök upp i skolan. Kommunen startade ett “närvaroteam”. Hör Susanne berätta om projektet.

Många roller

Föräldrar till barn med autism eller adhd har många roller. Det är vanligt att föräldern får utbilda skolans personal i hur barnet fungerar. Se klippet för att ta del av ett knep som kan vara till hjälp i relationen med skolan.

När eleven tappar kontrollen

Hur ska en pedagog få kontakt med en elev i affekt? NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo svarar.

Kom ihåg-lista för att förebygga utbrott

Hur kan jag som förälder bemöta mitt barn för att förebygga utbrott? Det finns många saker man kan tänka på i hur man bemöter sitt barn. Se tipslistan här!

Om autism och lärande

Elever med autism har speciella utmaningar och behov. Francesca Happé som är professor i neurovetenskap delar här med sig av sina bästa tips för undervisning av elever med autism. Ur programmet Lärlabbet.

Anpassa klassrummet efter barnets behov

Hur utformar man klassrum och lärmiljöer som är tillgängliga för alla? NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo pratar med en lärare och ger tips om bl.a. möbler som inte låter och möjligheten att skärma av ytor.

Öka självkänslan hos eleverna

Att lära sig nya saker kan vara skrämmande om man har adhd. Dr Jerome J. Schults ger några tips på skypelänk hur man kan öka självkänslan och förtroendet för läraren hos eleven.

Få 5-åringen att sluta med blöja

Hur får man ens barn att sluta med blöja? I klippet hör vi NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo ge råd till en mamma vars 5-åring har svårt att vänja sig av med blöjan.

Svårt att arbeta i grupp

Vilka krav på kan ställas på elever som har svårt för grupparbete? NPF-poddens experter Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo ger tips till en pedagog hur hon kan stötta sina elever.

Anpassa lärmiljö och metoder

Hur kan man som lärare göra när man undervisar elever som har adhd? Föreläsaren Georgios Karpathakis ger några tips på vad man kan tänka på för att göra arbetet i skolan lättare.

Hur kan vi hjälpa dig?