Claes Malmberg, Björn Hellberg, Marianne Mörck, Ewa Fröling och Kattis Ahlström

Tittarrekord för UR och Seniorsurfarna

Torsdagen den 20 februari hade UR:s program Seniorsurfarna premiär på SVT1 kl 21:00. Programmet sågs av 582 000 tittare vilket är all time high för ett UR-program på SVT. Vi är så klart otroligt glada och stolta över att nå en så stor publik med ett program som är både lärorikt och underhållande. Programmet är också publicerat på SVT Play och UR Play.

Vad är då Seniorsurfarna och varför gör UR det?

Idag lever en miljon svenskar i ett digitalt utanförskap. Många av dem är äldre som av olika skäl halkat efter i den digitala utvecklingen och som inte tycker att digitaliseringen gjort att livet blivit enklare, snarare tvärtom. En stark demokrati kräver att människor kan ta del av viktig information och engagera sig i samhället. Eftersom UR har ett särskilt ansvar att stärka kunskaperna om medie- och informationskunnighet, bestämde vi oss för att ta oss an den här utmaningen och med hjälp av folkkära personer (Björn Hellberg, Claes Malmberg, Ewa Fröling och Marianne Mörck) höja kunskaperna kring hur man använder olika digitala tjänster och verktyg. Programledare är Kattis Ahlström som är en trygg guide för de medverkande.

Förutom att programmet Seniorsurfarna sänds på SVT i sex veckor, gör UR separata klipp som kallas Seniorsurfarskolan. Där är råden mer handfasta om hur man till exempel använder sociala medier, swish och Bank-ID. Både klippen och programmet finns att se på UR Play. Vi samarbetar dessutom med olika folkhögskolor där programmet används som utbildningsmaterial.

Seniorsurfarna produceras av Jarowskij. Producent är Lotta Berglund, redaktör Maria Hedwall och projektledare på UR är Fredrik Quistbergh.


Anna Rastner, fd Utbudschef

Fler artiklar